De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Koploper KPN Eredivisie kan het vizier eindelijk richten op Champions League
Feyenoord ongewis
in Moskou

   
 

MOSKOU - Het is bizar, eigenlijk te gek voor woorden. Terwijl de hele wereld de adem inhoudt voor de follow-up van de terreuraanslag in Amerika, dwalen de ogen van de Feyenoorders over het Rode Plein in Moskou. De ene president, Jorien van den Herik, kan vanuit zijn kamer in het luxe hotel Kempinski zo in de keuken koekeloeren van diens politieke collega Vladimir Poetin. Feyenoord is inmiddels neergestreken in het voormalige Oostblok-bastion. Maar voor wat eigenlijk?

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Feyenoord viert feest en uiteraard is Pierre van Hooijdonk weer eens het middelpunt. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
De onzekere toestand van de wereld geven de Rotterdammers, die zaterdagavond via een 2-0 zege op De Graafschap de koppositie in de eredivisie weer overnamen van Willem II, geen enkele garantie voor het eerste duel in de Champions League tegen Spartak Moskou morgenavond. Zowel spelers als technische staf, die zich gistermorgen om zeven uur meldden in de Kuip voor de vlucht Amsterdam-Moskou, konden zich na afloop van de vierde seizoenszege geen enkele voorstelling van zaken maken. "Ja, we gaan naar Moskou", blikte trainer Bert van Marwijk vooruit. "Maar voor mij hoeft het niet." Zijn gezicht sprak boekdelen.

Inderdaad, wat heeft Feyenoord hier eigenlijk te zoeken? Natuurlijk: het leven gaat door, maar van voetbal en sport in het algemeen is nu even geen plaats. Wat dat betreft had Van Marwijk gelijk toen vanwege eventuele vergeldingsacties stelde: "Er kan nog veel meer gebeuren. Zelf had ik verwacht afgelopen weekeinde niet te voetballen. Maar het leven gaat door, hè."

Van Marwijks spelers hadden zich na de ramp in de VS uitgesproken over een reis naar het verre en voor velen onbekende Moskou. "Niemand die daar een probleem mee had. Iedereen ondergaat de gebeurtenissen op zijn manier", aldus de coach, die de geblesseerde Japanner Shinji Ono thuisliet en in zijn plaats Igor Korneev meenam. "Igor kent veel mensen in Moskou en kan de kranten hier lezen."

Het was zaterdagavond na afloop van de match tegen De Graafschap, die door treffers van het koningskoppel Tomasson/Van Hooijdonk in alweer een zege voor titelkandidaat nummer één eindigde. Een uiterst sobere krachtmeting, die geheel in het teken stond van de tragedie in Amerika en de eventuele gevolgen daarvan. Want elk moment kan de hel losbreken. En Feyenoord zit in Moskou. In het hart van de andere supermogendheid. Het is nauwelijks te bevatten.

Terwijl verzorger Gerard Meijer van Feyenoord voor 15 gulden zeventig liter water bestelde, vertelde Pierre van Hooijdonk, de maker van het tweede doelpunt tegen De Graafschap, over z'n gevoel over de reis naar Moskou: "Ik ga erheen om mijn werk te doen, om te voetballen."

En hoe keek aanvoerder Paul Bosvelt tegen de wrange werkelijkheid aan? "We gaan naar Moskou. Het zal toch wel enigszins verantwoord zijn? Ik ben me ervan bewust dat het uit de hand kan lopen. Maar ik neem aan dat ons bestuur weet waar het aan begonnen is. Niemand weet iets, het is ook moeilijk in te schatten, wat voor risico's je loopt."

Echter niet in het vliegtuig, waar de KLM uit voorzorg het metalen bestek voor plastic messen, vorken en lepels had vervangen en reisleider Huig Ouwehand nog net op tijd een inreisvisum voor de Ghanees Christian Gyan kon regelen. De reisagent moest trouwens in de beugels om liefst 1100 kilogram aan overgewicht van de Feyenoord-delegatie in te klaren voor vlucht KL903 met bestemming Moskou. De daarvoor bestemde desk op Schiphol had iets veel gewichtigers te doen: een tas van prinses Christina was namelijk zoek geraakt...

De aanvang van de mogelijke 'mission impossible' begon trouwens goed met de zege tegen De Graafschap. Jon Dahl Tomasson anticipeerde prima op een doorgeschoten bal van Patrick Paauwe, die vervolgens doelman Postma op de spekgladde piste passeerde, 1-0. Op slag van rust scoorde Van Hooijdonk uit een vrije trap: 2-0.

De 38.000 fans waren content. Ook Bert van Marwijk, al was hij niet kapot van de vertoning. "Daarvoor was het te krampachtig, te matig. Maar ik wil me beslist niet verontschuldigen na alles wat zich de afgelopen dagen heeft afgespeeld." In het deftige Kempinski hadden zijn spelers amper ingecheckt of op hun kamers stond de Amerikaanse nieuwszender CNN alweer aan.

Feyenoord - De Graafschap 2-0 (2-0). 35. Tomasson 1-0, 45. Van Hooijdonk 2-0. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 38.000. Gele kaart: Van Gobbel (Feyenoord), Van Vossen (De Graafschap).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.