De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Sturing krijgt alle vertrouwen: tot de winter...
   
 

ARNHEM - De trainer is weg, leve de nieuwe trainer. Ronald Koeman was nog geen 24 uur vertrokken uit Arnhem of Vitesse sprak de prikkelende veronderstelling uit dat het zonder hem nog wel eens beter zou kunnen uitpakken. "We hebben er het volste vertrouwen in dat we zonder Ronald Koeman hetzelfde of meer kunnen halen. Qua punten zat het wel goed. Maar de doelstelling om het aantrekkelijker te maken, kwam er niet uit", zei technisch-manager Jan Streuer, die daarmee de voorlopige opvolger Edward Sturing meteen opzadelde met een enorm verwachtingspatroon.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Edward Sturing
Wat vreemd kwam het wel over: de assistent werd voor de tweede maal gelanceerd als interim-trainer. "Wij hebben het volste vertrouwen in hem", beweerde preses Jos Vaessen. Maar dat duurt tot de winterstop. Dan heeft Vitesse genoeg tijd gehad om te bezien of er alsnog een interne danwel externe hoofdtrainer moet komen.

Edward Sturing stemde ermee in. Vier wedstrijden in drie weken. "Geen proeftijd", benadrukte Vaessen. Maar onderhand moet Sturing zich wel waarmaken. Eigenlijk, beaamde hij de stelling met een knik, wordt er misbruik gemaakt van zijn clubliefde. "Ja. Maar ik vind het mijn plicht om erin te stappen. Had ik dan nee moeten zeggen, terwijl ik de ambities heb om hoofdtrainer te worden?"

Twee jaar geleden was het anders. Herbert Neumann de laan uit, Sturing en Jan Jongbloed aan het roer. Acht duels veertien punten. Koeman kwam en de rechtsback van weleer was blij dat hij er vanaf was. "Maar nu heb ik er juist zin in."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (206x233, 14kb)

Hij is er klaar voor, Edward Sturing. 38 jaar, even oud als Koeman. "Dus ik hoop dat ik straks tot de kandidaten behoor." De twee jaar onder de naar Ajax vertrokken trainer hebben hem rijper en wijzer gemaakt. Bovendien haalde hij zijn diploma. "Ik ben voor een moeilijke situatie geplaatst. Hoofdtrainer van Vitesse worden zou ik enorm leuk vinden. Die vier duels tot de winter kan ik in ieder geval als ervaring gebruiken. Daarna zijn er altijd nog meer clubs dan Vitesse."

Om de rust niet te veel te verstoren, verandert Sturing niets. "Niet in de technische staf en niet in de selectie van 24 man. De groep heeft al een aardige knal gehad." Hij denkt niet, dat er 'ratten' tussen zitten die de moeilijke overgang van assistent naar hoofdtrainer zullen ondermijnen. "Maar het is een illusie te denken dat ik de ploeg binnen een paar weken aantrekkelijker kan laten spelen. Daar heb ik met Ronald al twee jaar aan gewerkt."

Hij zal dan ook vooral gewogen worden op zijn werkwijze met de voetballers, van wie sommigen nog met hem hebben gespeeld: een examen op basis van spel en punten zou wat oneerlijk zijn. Koeman liet Vitesse achter op precies dezelfde plek, als waar deze zich twee jaar geleden bevond: de zevende. "Koeman heeft hier fantastisch gewerkt. Hij heeft heel veel respect en krediet opgebouwd. Ieder ander had het gegarandeerd heel moeilijk gehad", weet Streuer. Maar: "Wij denken dat er meer inzit. Ik ben er 100% van overtuigd dat de spelers beter kunnen dan ze hebben laten zien." Want: "De kwaliteiten van een trainer weeg je door te kijken of hij eruit haalt wat erin zit. Ik denk dat er vaak te grote verwachtingen zijn van de grote namen: bij Rijkaard, Gullit en Koeman zie je wat dat betreft hetzelfde."

Misschien werken grote namen soms ook wel verlammend. "Het is een raar verhaal. Hoe het komt, kan ik niet precies zeggen. Mogelijk komt het er met een andere trainer juist wel uit. Al moet ik zeggen dat Koeman het maximale gedaan heeft en de spelers zich goed voelden."

Het leidde niet tot twee deelnames aan de Champions League, en net zomin tot de bekerfinale, zoals de technisch-manager graag had gezien. Ook het weinig geslaagde aankoopbeleid (Peeters/Cornelisse/Pothuizen en in latere tijden van nood nog Claessens/Babangida) mag niet Koeman alleen worden aangerekend. "Dat is óók onze fout." Alleen met Zoetebier hoefde Vitesse geen geduld te hebben, maar die is al weer vertrokken.

Koeman neemt vooralsnog niemand mee naar Ajax. Vaessen: "Al werd er wel gegrapt of ik er in de onderhandelingen niet voor kon zorgen dat Peeters naar Ajax ging en Machlas in ruil daarvoor werd teruggehaald." Sturing is ervan overtuigd, dat Koeman het maakt bij Ajax, maar koppelt er aan de vooravond van een onderling duel een zelfverzekerde vergelijking aan vast. "Ajax is een moeilijke club. Of hun selectie beter is dan die van ons, weet ik niet. Maar Vitesse heeft wel meer potentie." Alleen blijft het de vraag of Sturing die na de winter er zelf uit mag halen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.