De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ronald Koeman zet de toon
   
 

Tegelijkertijd zaten Peter Boeve en Leo van Veen thuis. De twee assistenten van ex-trainer Co Adriaanse horen morgen welke toekomstige rol Ajax voor hen in gedachten heeft. Het duo is niet meer welkom bij het eerste elftal. Directeur Arie van Eijden heeft dus met technisch-directeur Leo Beenhakker schoon schip gemaakt. Alleen keeperstrainer Wil Coort heeft samen met de spelers de grote schoonmaak overleefd. Op deze dag waarop het Ajax-gevoel helemaal opleefde, gonsde zelfs de naam van de legendarische hersteltrainer Bobby Haarms - die een mogelijke terugkeer overweegt - Een betere beurt kon Ronald Koeman nauwelijks maken. De naam Marco van Basten viel bij zijn presentatie en de nieuwe trainer van Ajax bleef doodkalm. Hij voelde zich niet aangevallen en gaf een respectvol antwoord, wat hoort bij een coach van Ajax. "Toevallig kwam ik hem vrijdag tegen op een gala. We hebben even van gedachten gewisseld en als Van Basten aangeeft dat hij hier als coach iets wil doen dan staat de deur wagenwijd open." En met een kwinkslag: "een slim antwoord hè". Tussen Ronald Koeman en Marco van Basten zit het wel goed. Alleen op de golfbaan spelen ze tegen elkaar.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Leo Beenhakker, Ronald Koeman, Arie van Eijden en Ruud Krol (vlnr) proosten op de nieuwe samenwerking. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
De Ajax-harten sprongen na lange tijd weer eens open en als bewijs daarvoor klonk een klaterend applaus toen Ronald Koeman en Ruud Krol voor het eerst het trainingsveld naast de Amsterdam ArenA betraden. Het zal vandaag niet anders zijn als ze met Ajax het veld in het stadion betreden voor de competitiewedstrijd tegen hekkensluiter Fortuna Sittard. Bij winst mogen Koeman en Krol zich direct de trainers van de lijstaanvoerder noemen.

Eigenlijk voor het eerst sinds de overstap van De Meer naar de Amsterdam ArenA ontlook het Ajax-gevoel in Zuid-Oost. Natuurlijk vanwege Koeman, die in 1983 als 20-jarige voor het eerst in de grote stad terechtkwam toen Ajax hem contracteerde. Maar wat te denken van Ruud Krol. Hij maakte als Amsterdammer alle grote successen in de zeventiger jaren mee en bleef uit die generatie samen met Wim Suurbier Ajax het langste trouw. Ook in Oranje waren Koeman en Krol, samen goed voor 161 interlands, gezichtsbepalend voor hun generatie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x280, 42kb)

"Ajax is mijn club en als ze je dan vragen om hier te komen trainen, gaan je emoties wel even met je aan de haal", aldus Krol, die voor 3,5 jaar tekende en een vrijgeleide kreeg van de KNVB, waar hij assistent van Louis van Gaal was. In die hoedanigheid maakte hij diverse jonge Ajax-spelers mee als Rafael van der Vaart en Johnny Heitinga. Na Ajax heeft Ronald Koeman (38) een trip gemaakt langs een rits topclubs, maar het deed hem wel iets toen hij gistermorgen vroeg bij het stadion aankwam, waar hij de komende 2,5 jaar zal werken. "Eenzelfde gevoel als 18 jaar geleden. Weliswaar is De Meer ingeruild, maar toch blijft het een fantastische club."

Opvallend genoeg, de hersteltrainingen worden vanaf heden weer gedaan door één van de fysiotherapeuten. Gisteren trainden Daniel Cruz, Cedric van der Gun en Petri Pasanen onder leiding van Ed de Vink. "Ik wilde met een schone lei beginnen", vertelde Koeman.

De geboren Zaankanter gaat met Ajax voor de landstitel en de beker. "Je streeft naar het hoogste met Ajax. In Nederland steekt geen enkele club met kop en schouders boven de rest uit en is onze uitgangspositie goed te noemen."

Na het invullen van een nieuwe technische staf heeft directeur Arie van Eijden zijn zaakjes zo goed als rond sinds z'n komst een jaar geleden. Met twee ex-topvoetballers, die een Ajax-achtergrond hebben, ging een diep gekoesterde wens van hem in vervulling en nam hij afscheid van de 'schoolmeesters'. "Na de verzakelijking en verkilling wilden we een andere kant op en met Koeman en Krol zijn we daarin geslaagd. Zij spreken ook de taal van topvoetballers in potentie."

Koeman kon zich wel iets voorstellen bij die gedachtegang. "Ik heb veel van Louis van Gaal opgestoken bij FC Barcelona, maar ook van Johan Cruyff, die het type van de ex-speler vertegenwoordigt. De ex-toppers zijn gewild en aan ons de taak dit zo te houden, hoewel het vaak een golfbeweging is. Uit ervaring weet ik dat het als speler fantastisch is om met iemand te werken, die op hoog niveau heeft gewerkt."

Heitinga en Van der Vaart beaamden dit direct na de eerste training onder de nieuwe trainers. Op zichzelf waren de oefeningen niet bijzonder, maar de instelling was anders. "We moesten ons lekker voelen", aldus Van der Vaart. "Iedereen mocht bijvoorbeeld zelf kiezen of hij scheenbeschermers droeg of z'n kousen naar beneden hield of optrok. Alles is gericht op voetbal." Stilstaande spelers hoefden zich niet tien keer op te drukken. "Het is allemaal wat losser en dat past bij deze groep." Heitinga: "We gaan tevens meer aandacht aan trappen en passen besteden, heeft Koeman aangegeven. Omdat het daar al vaak fout gaat, kom je moeilijk aan voetballen toe."

En uiteraard eindigde Ronald Koeman met het laten nemen van vrije trappen. Tot groot plezier van de Ajax-volgers, die dit ritueel al jaren misten. Cristian Chivu, Andy van der Meyde, Tomás Galásek en Van der Vaart mochten de specialist van weleer overtuigen, alvorens hij de laatste vrije trap zelf over de muur krulde en het net achter Fred Grim liet bollen. Ja, de toon bij Ajax werd vanaf de eerste minuut dat hij de ArenA binnenreed, gezet door Ronald Koeman.

De Egyptische aanvaller Ahmed 'Mido' Hossam van Ajax is met onmiddellijke ingang voor vier wedstrijden geschorst, waarvan een voorwaardelijk. Mido werd in het duel met FC Twente van het veld gestuurd na een grove charge op Spira Grujic.

Ajax: geblesseerd: Ikedia, Trabelsi, Cruz, Van der Gun, Pasanen, Vierklau. Geschorst: Mido.

Fortuna Sittard: geblesseerd: Van Barneveld, Geerinckx. Twijfelachtig: Emeran, Hermans.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.