RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Eten

Waarom een warme lunch beter is dan warm avondeten

Tegenwoordig eten we de hoofdmaaltijd van een dag pas laat, zo tussen 6 en 8 uur in de avond. Een halve eeuw geleden was dit wel anders, toen schoven we rond de middag aan voor een warme maaltijd. Hoe kan het dat deze tijden zo zijn veranderd en wat zijn de voor- en nadelen van een warme lunch? We leggen het je uit.

Voedzaam en vezelrijk

Warm eten tussen de middag is beter dan je denkt. Zo zitten er een stuk minder suikers in een warme maaltijd dan een boterham met beleg. Je moet de warme maaltijd in dit geval wel vers bereiden.

Verder is een warme maaltijd ook voedzamer, het bevat vaak groente, vlees, vis of granen. Deze voedingsstoffen geven meer verzadiging, waardoor je maag en darmen langer bezig zijn met het verteren ervan. Je zit hierdoor langer vol, wat een zoete snack tussendoor voorkomt.

Een ander voordeel is dat je echt even de tijd moet nemen voor een warme lunch. Je eet het niet zo snel achter je bureau en je moet er even aandacht aan besteden. Dit heeft als gevolg dat je bewuster eet en over het algemeen minder snel te veel eet.

Help je spijsvertering op gang

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat je een warme maaltijd beter niet meer in de avond kunt eten. Het is namelijk een stuk beter voor je spijsvertering om warm te lunchen. Na een licht, maar voedzaam ontbijt, komt de spijsvertering op gang en draait rond de middag op volle toeren. Dit is dus het perfecte moment om je warme maaltijd te nuttigen. Op dit moment kan je lichaam het beter verwerken en voel je je na de maaltijd minder vol.

Een warme lunch betekent niet dat je in de avond alleen een boterham hoeft te eten. Je hoeft dan niet zo veel op te scheppen als in de middag, maar een avondmaaltijd moet wel voedzaam zijn. Het maakt dan niet uit of een maaltijd warm of koud is, maar juist de samenstelling is belangrijk.

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Ieder voordeel heeft zijn nadeel

Er zijn een hoop voordelen verbonden aan een warme lunch, maar er zijn ook enkele nadelen te noemen. Zo is twee keer een voedzame maaltijd bereiden duurder dan een simpele boterham smeren tussen de middag. Je hebt er vaak veel meer verschillende ingrediënten voor nodig.

De maaltijden zijn vaak groter en dus lastig mee te nemen naar je werk. Heb je op kantoor geen toegang tot een magnetron, dan wordt het ook lastig om je eten warm te houden. Je bent dan sneller aangewezen op een bedrijfsrestaurant of -kantine en dat vraagt wat van je portemonnee.

Door de grootte van een warme lunch, ligt ook de beruchte afterlunchdip op de loer. Alles in je lichaam richt zich op het verwerken van de maaltijd. Dit kan ervoor zorgen dat je na het eten wat vermoeider bent. Je kunt je hier het beste maar aan toegeven. Ga niet direct vol aan het werk, maar sluit af met een iets te drinken of een kleine wandeling.

Maak de gezonde keuze

Nu is een warme lunch een ruim begrip en kun je ook kiezen voor een pizza of friet. Maar dat is dan weer geen verstandige keuze. Een gezonde, warme lunch levert je de juiste voedingsstoffen op en voorkomt dat je in de loop van de dag gaat snaaien. Je maakt deze gezonde keuze door met een aantal zaken rekening te houden.

Kies bijvoorbeeld voor een flinke portie groente. Zo is het het beste als de helft van de maaltijd hieruit bestaat. Daarnaast zorgen eiwitten en koolhydraten voor een vol gevoel en voorkomen ze dus dat je tussendoor extra eet.

Als laatste hoef je het gebruik van boter of olie niet te schrappen. Je hebt deze vetten nodig zodat vitamines zoals A, D en E beter worden opgenomen.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: