Direct naar artikelinhoud

Nicaragua trekt omstreden wetgeving in na grootste rellen in jaren

Nicaragua trekt de omstreden wetgeving in die vorig week tot grote demonstraties en rellen leidde. Op televisie maakte president Daniel Ortega bekend dat hij de versobering van het sociale stelsel, waaronder de pensioenen, toch niet doorzet. Bij de ongeregeldheden zijn zeker elf betogers om het leven gekomen.

Betogers vuren zelfgemaakte mortieren af op de oproerpolitie in Managua.Beeld AP

Daarmee komt Ortega tegemoet aan het grootste protest dat hij voor zijn kiezen kreeg sinds de president elf jaar geleden aan de macht kwam. Gepensioneerden gingen vorige week woensdag de straat op omdat de regering de pensioenen wilde versoberen en de bijdragen van werknemers aan de sociale zekerheid verhogen. Steeds meer Nicaraguanen, onder wie duizenden studenten, sloten zich bij de protesten aan.

We kunnen niet toestaan dat chaos, misdaad en plunderingen hier de overhand krijgen
Daniel Ortega, president

De demonstraties mondden uit in gewelddadige confrontaties met de politie en plunderingen in hoofdstad Managua, waaraan tientallen winkels ten prooi vielen. Vrijdag stuurde Ortega het leger naar de stad Estelí. Volgens de autoriteiten zijn bij de protesten elf doden gevallen. Mensenrechtenactivisten houden er een andere lezing op na: minstens 25 doden en 67 gewonden, die werden geraakt door (rubberen) kogels of in elkaar zijn geslagen door pro-regeringsgroepen. Nog eens 43 anderen zouden zijn ‘verdwenen’.

Onder de doden is journalist Angel Gahona, die via Facebook live verslag deed van het protest in de kustplaats Bluefields toen hij werd geraakt door een kogel. Kijkers zagen hoe de camera viel en omstanders zijn naam schreeuwden.

Een geplunderde supermarkt in Managua.Beeld AFP

Vampier

Zaterdag reageerde Ortega voor het eerst publiekelijk op de protesten. Hij verklaarde zich bereid de hervormingen te herzien, maar zei daarover in gesprek te gaan met de werkgevers en niet met andere groeperingen. ‘We moeten de orde herstellen, we kunnen niet toestaan dat chaos, misdaad en plunderingen hier de overhand krijgen.’ Hij vergeleek de betogers met criminele gangs. Zijn vrouw Murillo deed er nog een schepje bovenop: zij noemde de demonstranten ‘vampiers die bloed willen om hun politieke agenda te voeden’.

Het broeit al langer in Nicaragua, waar Ortega poogt de oppositie buitenspel te zetten en de politie hard laat optreden tegen demonstranten. Een paar tv-zenders zijn uit de lucht gehaald vanwege hun verslaggeving van de demonstraties van vorige week.

Ortega is in 2016 voor de derde keer herkozen. Eigenlijk mocht hij niet meedoen aan de voorlaatste presidentsverkiezingen in 2011, omdat de grondwet van het land voorzag in maximaal twee termijnen per president. Met steun van het hooggerechtshof wist Ortega de regelgeving bij die verkiezingen te omzeilen. Sinds 2014 staat de grondwet een onbeperkt aantal ambtstermijnen toe. De oppositie beschuldigt Ortega van verkiezingsfraude.