Luister naar

NS claimt voor miljoenen bij treinvandalen

Nieuws
De NS heeft de afgelopen vijf jaar zeshonderd vandalen kunnen achterhalen die treinen met graffiti hebben beklad of die schade hebben toegebracht aan treinen of stations. Bij de opgespoorde vandalen is in totaal een schadebedrag van 5,6 miljoen euro in rekening gebracht.
Wilco Dekker redactie vk
maandag 23 april 2018 om 03:00

Utrecht

Dat heeft de NS zaterdag bekend­gemaakt. Uit de inventarisatie van de Spoorwegen blijkt dat vernielde ruiten op stations de grootste schadepost vormen: 220 stationsruiten sneuvelden in de afgelopen vijf jaar. Daarna volgen graffiti op treinen en gebouwen (ruim honderd gevallen), vernielingen op stations (bijna honderd) en vernielingen in treinen. Dat laatste soort vandalisme, zoals het beschadigen van treinstoelen en toiletten, kwam 76 keer voor.

Volgens de NS wordt gemiddeld 85 procent van de schade door vandalisme terugbetaald wanneer bekend is wie de dader is. Een woordvoerder kan niet zeggen of vandalisme voor de NS een groeiend of afnemend probleem is. Ook hebben de Spoorwegen geen cijfers over het gemiddelde aantal gevallen en de schadebedragen per jaar. ‘Het gaat om pieken en dalen’, aldus de woordvoerder.

De NS schat dat in ongeveer de helft van het aantal gevallen van vandalisme de dader wordt achterhaald. Als dat niet zo is, blijft de rekening altijd openstaan, benadrukt het spoorbedrijf. Mocht de dader alsnog gevonden worden, dan dient de NS een vordering in en wordt indien nodig via de rechter een betalingsregeling opgelegd.

De Spoorwegen komen met deze inventarisatie om de aandacht te vestigen op de gevolgen van het vandalisme. Door beschadigingen moeten treinen direct of op een ander moment van het spoor gehaald worden om de schade te herstellen. ‘Iedere trein die bij schadeherstel staat, kan niet worden gebruikt voor reizigers’, zegt de woordvoerder. De NS heeft de indruk dat de daders van vandalisme zich niet realiseren hoeveel problemen ze veroorzaken. Daarom zijn de Spoorwegen de afgelopen jaren effectiever gaan optreden tegen vandalisme, hoe groot of hoe klein de schade ook is, onder meer met de inzet van camera’s op stations. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’