RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Steeds meer zondagamateurs willen voetballen op zaterdag

Een scheidsrechter tijdens een wedstrijd bij voetbalvereniging VV Dubbeldam. Beeld © ANP

Steeds meer amateurvoetbalploegen voor senioren verschuiven hun wedstrijden van de zondag naar de zaterdag. Op zaterdag speelt ook de jeugd.

Het aantal seniorenteams op zondag nam de afgelopen vijf seizoenen met 9,5 procent af, terwijl op zaterdag een toename was te zien van 12,8 procent. "Bij sommige clubs zijn er wachtlijsten op zaterdag, terwijl op zondag de velden leeg zijn", zegt een woordvoerder van de KNVB. 

Meegaan met de tijd

Een verklaring voor de voorkeur om op zaterdag te spelen is dat steeds meer mensen de zondag als familiedag zien. Bovendien zouden jongeren liever op zaterdag uitgaan dan op vrijdag.

"Als KNVB zijn we ons ervan bewust dat de wensen van voetballers en clubs blijven veranderen en dat we mee moeten gaan met de tijd, stilstand is immers achteruitgang. Wij kijken daarom samen met de clubs wat we hieraan kunnen doen." 

Flexibel spelen

Hij denkt aan verplaatsen van wedstrijden naar vrijdagavond, flexibel spelen (soms op zaterdag, soms op zondag) en het verschuiven van pupillenwedstrijden naar de zondagmiddag.

Volgens de KNVB spelen er nu evenveel seniorenteams op zaterdag als op zondag, rond de 9500.

Iedereen coach: fans bepalen tactiek voetbalteam:

We vinden allemaal dat we verstand hebben van voetbal. Hoe leuk zou het zijn om zélf de opstelling te bepalen. Dat kan best, bewijst een amateurteam uit het Duitse Ruhrgebied vlak over de grens. Honderden fans beslissen thuis vanaf de bank of langs de lijn wie speelt, wie de corners mag nemen en nog veel meer.