RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Nederland steunt tegenmaatregelen Amerikaanse staalheffingen

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel Beeld © ANP

Nederland staat achter eventuele tegenmaatregelen van de EU en de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. Dat laat minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) weten.

De Amerikanen komen met een invoerheffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Die werden vorige week al aangekondigd, maar vanavond maakte de Amerikaanse president Trump de plannen definitief.

Handelsoorloog: Europa op oorlogspad

Als Trump met importheffingen komt, dan slaat Europa terug. Maar is dat wel volgens de regels?

Over twee weken

Ze gaan over twee weken al in. Kaag heeft inmiddels contact gezocht met EU-handelscommissaris Cecilia Malmström.

Toch houdt de minister ook hoop. "In de geluiden die wij uit Washington horen lijkt nog ruimte te zijn voor bondgenoten. Wij zullen op hoog niveau contact met de VS houden om zoveel mogelijk flexibiliteit voor onze export te zoeken."

Uitzondering voor echte vrienden

Trump liet weten dat voor buurlanden Canada en Mexico een uitzondering wordt gemaakt en zei daarnaast dat hij ruimte wil houden voor 'echte vrienden' van Amerika.

Ook de uitzonderingen verdedigde de president met de noemer van nationale veiligheid, zonder dat precies te verduidelijken. Trump heeft steeds volgehouden dat het beschermen van de staalindustrie een zaak van nationale veiligheid is. "Zonder staalindustrie, heb je geen land."  

Meer op rtlnieuws.nl: