Direct naar artikelinhoud

Hele Kamer woedend over loonsverhoging Hamers

Minister Wopke Hoekstra van financiën (CDA) is niet blij met de loonsverhoging voor de ING-topman. “Het is een buitensporige verhoging.”Beeld ANP

Dit helpt niet om het geloof van de burger in banken te herstellen, zei Wopke Hoekstra, minister van financiën, donderdag over de salarisverhoging voor bestuursvoorzitter van ING Bank Ralph Hamers. Hij wil opheldering van de bank, want er is ‘een gapend gat’ bij het vertrouwen in de bancaire sector.

Hoekstra was niet op de hoogte en toonde zich ‘ongelukkig, verrast en verbaasd’ over het plan van ING en vindt dat de bank het imago te grabbel gooit: “Het is een buitensporige verhoging.”

Zo denkt de hele Tweede Kamer er ook over. ‘Moreel niet te verdedigen’ (CDA), ‘onbetamelijk’ (ChristenUnie), ‘bizar’ (D66), ‘niet uit te leggen’ (VVD) en ‘arrogant’ (GroenLinks), zijn de kwalificaties van de politieke partijen.

Het is ‘ouderwets graaien’, vindt het CNV.

De Kamer wil volgende week spreken met de voorzitter van de raad van commissarissen, voormalig Shell-bestuurder Jeroen van der Veer. Die gaf vandaag in Het Financieele Dagblad al aan ‘ophef’ te verwachten. De vakbonden die voor de werknemers van ING 1,7 procent salarisverhoging afspraken, zijn boos. Het is ‘ouderwets graaien’, vindt het CNV.

Overheidssteun

Stevige salarisverhogingen in de top van banken liggen gevoelig in Den Haag omdat tijdens de kredietcrisis diverse financiële instellingen met overheidssteun overeind werden gehouden. ING werd met een kapitaalinjectie ondersteund. Dat laatste kostte de belastingbetaler 10 miljard euro, een bedrag dat inmiddels, met rente, is terugbetaald.

In die jaren liep het vertrouwen in de banken een deuk op; te hoge salarissen en bonussen aan de top, te grote risico’s met afgeleide financiële producten en te weinig aandacht voor de elementaire functie van banken namelijk het regelen van betalingen en leningen.

Het vorige kabinet van VVD en PvdA stelde paal en perk aan de omvang van bonussen van directeuren. Een bonus mag niet hoger zijn dan 20 procent van het vaste salaris.

Regel omzeild

ING omzeilt die regel nu door bestuursvoorzitter Hamers een salarisverhoging te geven van 50 procent, en die uit te betalen in aandelen. Hij verdient per jaar al 1,75 miljoen.

Doordat de uitkering van die aandelen los staat van de prestaties van Hamers zou dit geen bonus zijn waarvoor beperkingen gelden. Minister Hoekstra laat uitzoeken hoe dit zit en rapporteert aan de Tweede Kamer.

GroenLinks en de PvdA willen de wet veranderen zodat wat ING nu wil ook niet meer mag. Hoekstra wil zo ver niet gaan: “We moeten niet alles dicht regelen.”

Zo denkt coalitiepartij VVD er ook over. Roald van der Linde: “Als ze bij ING uit het raam naar de samenleving kijken, moet al duidelijk zijn dat hun plan niet kan.”

Lees ook: Iedereen is boos op ING, hoe verdedigt de bank 50 procent meer salaris voor de topman? en: Waarom topbestuurders niet per se topsalarissen hoeven te verdienen