Luister naar

Herken moderne slavernij via online cursus

Nieuws
Vier hulporganisaties maken een vuist tegen mensenhandel door hun medewerkers te trainen in het herkennen van de juiste signalen van ‘moderne slavernij’.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
donderdag 8 maart 2018 om 03:00
Bij mensenhandel wordt vaak aan de seksbranche gedacht. Maar het kan ook spelen in de horeca en land- en tuinbouw.
Bij mensenhandel wordt vaak aan de seksbranche gedacht. Maar het kan ook spelen in de horeca en land- en tuinbouw. istock

Den Haag

Het Rode Kruis, het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), VluchtelingenWerk en coördinatiecentrum tegen mensenhandel CoMensha slaan de handen ineen. Een woensdag ­online geplaatste cursus moet de tienduizenden hulpverleners van de organisaties helpen slachtoffers van mensenhandel beter te herkennen.

Bij mensenhandel, ook wel bekend als moderne slavernij, gaat het ­volgens CoMensha om ‘het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon, met ­gebruik van dwang (in brede zin) en met het doel die persoon uit te buiten’. Deze uitbuiting kan in de seksbranche spelen, maar ook gelden bij werk waar de mensenrechten in het geding komen door de slechte ­arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Paspoorten moeten dan ­bijvoorbeeld bij de werkgever worden ingeleverd en de werknemer maakt lange dagen voor een veel te laag loon. Deze situaties komen ­volgens het Rode Kruis voor in de tuinbouw en horeca.

slachtoffers

Van de 5765 in Nederland geregistreerde slachtoffers in 2012-2016 was ruim driekwart vrouw, blijkt uit het cursusmateriaal. Met name buitenlandse vrouwen zijn relatief vaak slachtoffer van seksuele uitbuiting. Dat migranten zo kwetsbaar zijn, komt doordat ze de taal vaak niet machtig zijn, ze een beperkte kennis hebben van hun rechten en niet weten wie ze kunnen vertrouwen.

Op papier dalen de cijfers over slachtoffers van mensenhandel. Toch komen de hulporganisaties in actie, omdat ze vermoeden dat die cijfers niet de werkelijke situatie weergeven. ‘We willen er alerter op zijn. Juist in deze periode was er in Nederland een groter aantal asielzoekers en migranten. Deze groep is extra kwetsbaar voor mensenhandel’, meldt woordvoerder Lisa van Leeuwen van het Rode Kruis. In de cursus, die vrij toegankelijk is via de site van CoMensha, draait het om het herkennen van signalen van mensenhandel en wat ­iemand moet doen om slachtoffers te helpen. Naast het extra trainen van eigen hulpverleners willen de hulporganisaties asielzoekers en kwetsbare migranten voorlichting geven over de risico’s op mensenhandel, zodat zij zelf ook weerbaarder zijn. <

geef geen therapie

Door te letten op een optelsom van heel kleine signalen is ­mensenhandel te herkennen, ­vertelt Wouter Bijlsma, coördinator noodhulp bij het Rode Kruis ­Rotterdam-Rijnmond.

Met name migranten vragen aandacht, stelt hij. ‘Het kan gaan om fysieke sporen: ­tatoeages op vreemde plekken of blauwe plekken, maar dat is wel erg extreem. Je kunt ook letten op afwijkend gedrag: iemand die niet wil praten als iemand anders in de buurt is bijvoorbeeld. Dit soort waarnemingen leidt tot een niet-pluisgevoel.’

Wie dat gevoel heeft moet vervolgens ‘niet de therapeut uithangen’ of vragen ‘of iemand slachtoffer is van mensenhandel’, waarschuwt Bijlsma. ‘Zoiets aan de kaak stellen, kan ook bedreigend zijn, want wie zegt hun dat je te vertrouwen bent? Wat je wel kunt doen is mensen erop wijzen dat ze in een land zijn waar zij rechten hebben en vrij mens zijn. Dat ze niet per se dingen moeten doen van anderen en dat de politie er is om je te helpen. Dit in tegenstelling tot in sommige andere landen. Je moet ze dus wegwijs proberen te maken en bijvoorbeeld verwijzen naar de website van CoMensha.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’

Linda Nooitmeer: 'Dat er geld beschikbaar komt voor naamswijzigingen is van grote symbolische waarde.'

Besteding gelden slavernijverleden gefragmenteerd: vooral naar onderzoek en naamswijzigingen

Hoe worden de toegezegde 200 miljoen euro bij de slavernij-excuses besteed? Behoorlijk gefragmenteerd en met veel aandacht aan onderzoek, blijkt uit het maandag door het kabinet gepresenteerde overzicht.