Direct naar artikelinhoud

Vermeend-familie stapt op bij uitgever omstreden cyberboek

Oud-minister Willem Vermeend en zijn kinderen hebben zich binnen een maand tijd teruggetrokken bij het door hem opgerichte Einsteinbooks. Deze uitgeverij gaf de laatste jaren vrijwel al zijn boeken uit. Vorige week kwam Vermeend in opspraak door plagiaat en een omstreden optreden van co-auteur Rian van Rijbroek bij Nieuwsuur.

Willem Vermeend.Beeld Rene van der Hulst / Lumen

Vermeend begon Einsteinbooks in 2002, het jaar dat hij afscheid nam van de politiek. Hij bracht zeker vijftien boeken uit bij de uitgeverij, over uiteenlopende onderwerpen als gezondheidszorg, het klimaat en internetbeveiliging. Mede door zijn boeken wordt Vermeend geregeld gevraagd als expert en spreker op congressen.

De boeken schrijft hij vaak samen met een deskundige uit het veld. Zo kwam het in december verschenen De wereld van cybersecurity en cybercrime voort uit een samenwerking met Rian van Rijbroek. Zij verkondigde vorige week maandag in Nieuwsuur diverse onwaarheden over digitale beveiliging. Het programma bood later excuses aan voor het gesprek.

Een dag later liet Vermeend zich uitschrijven als commissaris bij Einsteinbooks, aldus de Kamer van Koophandel tegenover de Volkskrant. De KvK bevestigt dat Vermeend de notaris heeft verzocht om hem per 22 januari als commissaris te schrappen.

Vermeend ontkent dat dit met terugwerkende kracht is gebeurd. '22 januari is de geregistreerde datum in de KvK als datum van uittreding van de heer Vermeend als commissaris', aldus zijn accountant Stefan van Huizen. Hij meldt dat Vermeend al elf jaar geen aandelen meer heeft in Einsteinbooks. Uitgever Theo Oskam wil weinig kwijt over Vermeends vertrek: 'Daarvoor moet u bij hem zijn.'

Vier dagen na de Nieuwsuur-uitzending trok ook Vermeends dochter Simone zich terug uit Einsteinbooks, waar ze bestuurder was. Simone Vermeend schreef, evenals haar vader, een boek over blockchain en werkt bij Nationale Nederlanden. Zoon Joost was al op 8 januari vertrokken bij de uitgeverij, blijkt uit navraag bij de KvK.

Vermeend heeft al elf jaar geen aandelen meer in Einsteinbooks
Stefan van Huizen, accountant

Onjuistheden

In De wereld van cybersecurity en cybercrime ontdekten journalisten van de NOS en RTL vorige week plagiaat. Ook staan er diverse onjuistheden in het boek en worden technische termen door elkaar gehusseld. Het boek werd eerst uit de handel genomen, maar komt nu opnieuw uit, aangevuld met onder meer eerder ontbrekende bronvermeldingen.

Twee bedrijven zeiden na gesprekken met Van Rijbroek dat er 'geen sprake was' van een 'deskundige analyse'

Bronnen vertellen de Volkskrant dat Vermeend zich vorig jaar bij de top van twee grote Nederlandse bedrijven meldde met de mededeling dat hun digitale beveiliging niet op orde was. Hij bood daarbij een gesprek met Rian van Rijbroek aan. De beide bedrijven zagen na die gesprekken af van verder contact omdat er, zo zeggen zij, 'geen sprake was' van een 'deskundige analyse'.


Heeft Vermeend zich wel of niet ten onrechte geprofileerd als kenner van blockchain en cybersecurity?

Zeker dertig boeken schreef hij al, over allerlei onderwerpen. Als hij er zelf te weinig verstand van heeft, laat hij zich bijstaan door 'experts'. Bij zijn laatste boek ging het mis. Is Willem Vermeend een roeptoeter of een onbegrepen snelle denker?

Onjuistheden
Beeld JeRoen Murré / de Volkskrant