Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Dossier 10 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Relatiesleur? Slaap eens een keer naakt!

Mocht je roze wolk een beetje aan het weg ebben zijn en kan je relatie wel een boost gebruiken? Volgens Amerikaans onderzoek gaan de meeste mensen scheiden in augustus en maart. Tijdens deze grauwe wintermaanden kan je relatie misschien wel een boost gebruiken. Wij hebben de beste tips voor je op een rij gezet.

Positieve en negatieve interacties

Paulien Timmer is relatiedeskundige en interviewde voor haar boek ‘Lang en Gelukkig: Huwelijkswijsheden’ zo’n honderd stellen die al veertig jaar gelukkig getrouwd zijn. Ook volgde ze bij relatiewetenschapper John Gottman in Amerika diverse opleidingen. De belangrijkste les die ze van hem heeft geleerd? ,,Sommige mensen denken dat je in een gelukkig huwelijk geen ruzie en onenigheden kunt hebben. Het gaat niet om de hoeveelheid onenigheden, maar om de verhouding tussen positieve en negatieve momenten. De ratio is twintig positieve interacties tegenover één negatieve. Stel je bent op een dag drie keer gemeen tegen elkaar, dan moeten daar eigenlijk zestig positieve interacties tegenover stellen. Dat hoeven echt geen grote dingen te zijn hoor. Een glimlach is ook al waardevol.”

Gouden tips voor een goede relatie

Kijk, het is eigenlijk misschien best logisch dat je – als je je relatie een beetje leuk wilt houden – tijd voor elkaar maakt, lief bent en regelmatig seks hebt. Maar Paulien legt uit waarom deze elementen zo belangrijk zijn en geeft je nog een paar extra tips!

  • Zoen iedere dag 6 seconden met elkaar.
    Zes seconden zijn precies lang genoeg om het knuffelhormoon op gang te brengen. Als je toch bezig bent? Probeer dan ook langer dan twintig seconden te knuffelen.
     
  • Quality time! Maak tijd voor elkaar.
    ,,Je hoeft echt niet gelijk een weekendje weg, maar zorg dat de basis goed is. Drink bijvoorbeeld elke dag een kopje koffie met elkaar. Probeer een dagelijks ritueel in te bouwen. Ik sprak een keer met een stel dat elke vrijdagavond samen ging dansen in de woonkamer! Juist die rituelen zijn belangrijk!”
     
  • Kies voor een gezamenlijke hobby.
    ,,Je kunt wel samen naar de sportschool gaan, maar dan ga je toch allebei een eigen weg. Beter is om een gezamenlijke passie te zoeken of iets te doen wat jullie altijd al hebben willen doen (kookcursus, leren surfen, salsa dansen). 
     
  • Zeg drie keer per dag dankje voor de dingen die je partner (voor jou) doet.
     ,,Het kunnen allemaal dingen zijn die vanzelfsprekend zijn, die hij of zij gewoon moet doen. Maar dankbaarheid heeft magische krachten, en wanneer je je dankbaarheid uitspreekt, verandert er iets in jullie relatie.” 
     
  • De ‘5 minuten verliefd vragen’.
    Spreek je verliefdheid naar elkaar uit. Het moment dat je net op elkaar verliefd bent is vaak het leukst omdat je dan continu aan elkaar denkt. Volgens Paulien is het belangrijk om die gedachten vast te houden, want ze bepalen je gevoel. En, vergeet niet: iedereen vindt het leuk om complimenten te krijgen. Paulien geeft het advies om de volgende vragen positief in te vullen: ‘Ik voelde me zo… toen hij…’, ‘Ik ben zo blij dat hij…’, ‘Ik vond het moment dat hij vandaag…’ ‘Ik hou ervan dat wij samen…’ 
     
  • Verstop 1 keer per week een briefje op een ongewone plek.
    ,,Hoewel het maar heel weinig tijd kost, kan briefjes verstoppen iets veel groters toevoegen aan je relatie: een gevoel van onvoorspelbaarheid. Je weet niet waar het volgende briefje is, wanneer je dat gaat vinden, en wat erop staat. Aangezien verveling leidt tot een groter gevoel van afstand tussen jullie, sla je met deze booster twee vliegen in één klap: je uit waardering en liefde in de briefjes, en je relatie gaat een stuk minder snel vervelen.”
     
  • Seks!
    ,,Je zou het bijna vergeten, maar seks is datgene wat jullie relatie tot een romantische relatie maakt, meer dan alleen vriendschap.” Het hoeft heus niet elke dag, maar probeer er ondanks een druk leven toch tijd voor te maken.
     
  • Slaap eens een keer naakt!
    Uit een recent onderzoek in Groot-Brittannië kwam naar voren dat de stellen die naakt slapen, veel gelukkiger zijn in hun relatie dan de stellen die hun slaapshirt weer aan deden. Of dat nou een oversized Mickey Mouse t-shirt is of een zijden lingerie setje: naakt slapen is toch het beste. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.