Direct naar artikelinhoud

Trump weigert Democratische memo vrij te geven over onderzoek naar Russische inmenging

Trump weigert Democratische memo vrij te geven over onderzoek naar Russische inmenging
Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump kan vanwege een aantal 'vertrouwelijke en in het bijzonder gevoelige passages' een Democratische memo niet openbaar maken. De inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden besloot eerder unaniem om het document vrij te geven, maar daar steekt Trump nu een stokje voor.

Dat heeft het Witte Huis via de advocaat van Trump laten weten aan de inlichtingencommissie. Het 'tegenmemo' is een reactie op een vier pagina's tellend document van de Republikeinen dat eerder door Trump wel is vrijgegeven. Daarin worden de federale recherche FBI en het ministerie van Justitie er onder andere van beschuldigd een rechter te hebben misleid om toestemming te krijgen voor het bespioneren van een campagnemedewerker van president Donald Trump. De Democraten vinden die voorstelling onjuist en onvolledig. Met het vrijgeven van het nieuwe document willen ze de claims weerleggen.

Het Rusland-onderzoek, geleid door speciaal aanklager Robert Mueller, richt zich op mogelijke afspraken tussen het campagneteam van Trump en Moskou tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Doel zou geweest zijn om het verkiezingsresultaat te beïnvloeden. Ook wordt onderzocht of Trump geprobeerd heeft om het onderzoek te dwarsbomen.

Ambtenaar stapt op

Rachel Brand wil na negen maanden in functie opstappen bij het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dat hebben twee personen die op de hoogte zijn van haar plannen vrijdag gezegd tegen The New York Times.

Brand, die een baan krijgt in de private sector bij supermarktgigant Walmart, is op het ministerie de nummer drie, achter minister Jeff Sessions en diens plaatsvervanger Rod Rosenstein. De laatste ziet toe op het onderzoek van het team van Mueller naar Russische inmenging. President Donald Trump noemde het een heksenjacht en speelde met de gedachte Rosenstein te ontslaan.

De New York Times onthulde vorige maand dat Trump vorig jaar ook heeft getracht Mueller zelf te ontslaan. Zijn advocaat adviseerde hem toen om dat niet te doen. Sessions heeft niets met het onderzoek van doen, hij moest afstand nemen bij zijn aantreden omdat hij zelf contact had gehad met de Russen.