Direct naar artikelinhoud

Niek van der Velden, jongste Nederlandse deelnemer Winterspelen, breekt arm

De Olympische Spelen zijn voor de jongste Nederlandse deelnemer, snowboarder Niek van der Velden, op een drama uitgedraaid. De 17-jarige stuntman uit Nispen landde zaterdagochtend in de warming-up van het onderdeel slopestyle ongecontroleerd op de schouder en brak de rechterbovenarm.

Snowboarder Niek van der Velden tijdens een training eerder deze week.Beeld anp

Nog in de middaguren werd hij in het universitair ziekenhuis van Wonju geopereerd. De Nederlandse chef-arts Cees-Rein van den Hoogenband was bij de operatie aanwezig. Van der Velden is voor een aantal weken uitgeschakeld. Hij wordt komende week terug naar Nederland gevlogen, na zijn tweede botbreuk in elf maanden.

Vorig jaar maart brak hij het scheenbeen bij een mislukte landing in het big air-WK in Sierra Nevada. De jonge Brabander moest de hele zomer revalideren en kwam in september terug in competitie. 'Daarna ging alles goed met Niek', zo becommentarieerde coach Frank van der Putten de winter van zijn pupil.

Van der Velden, een van de vele jonge snowboarders op Papendal, plaatste zich voor de Spelen door klasseringen onder de toptwaalf bij wereldbekers big air in Mönchengladbach (8ste) en Peking (12de). In de trainingsweek voor de Spelen maakte hij tien tot vijftien runs per dag op het lastige nummer slopestyle. Dat komt neer op enkele honderden sprongen per week.

De val in de warming-up werd veroorzaakt door iets te harde wind (de wedstrijd werd later uitgesteld) en een te diepe landing. Van der Putten: 'Ik boardde mee met Niek, aan de zijkant van de baan. En zag het misgaan. Hij had iets te veel overspin. En hij miste de sweet spots, waar het goed landen is. Het was zijn tweede warming-up run, de eerste ging goed.'

Niek van der Velden.Beeld Getty

Turner

Van der Velden heeft een verleden als turner en oefent op de trampoline zijn sprongen. Lees hier meer over de jongste Nederlandse deelnemer aan de Olympische Spelen. (+)

Van der Velden zei tegen zijn te hulp snellende coach dat zijn rechterkant niet goed voelde. Er werd aanvankelijk gesproken van een ontwrichte schouder. Het bleek een gebroken bovenarm. Op de vraag aan Van der Putten of deze sport, snowboarden langs rails en over bulten en sprongen, niet te blessuregevoelig is, volgde zaterdag een kalm antwoord. 'Om in deze sport de top te halen, ga je best een aantal blessures oplopen. Het hoeft niet. Maar het hoort erbij. Vergelijk het met BMX, de crossfiets.'

Het Nederlandse snowboardkamp is niet uit het veld geslagen. Over vier jaar denkt Van der Putten er met de dan 21-jarige Van der Velden en aantal nog jongere boarders bij te zijn, bij de Winterspelen van Peking. 'Want we hebben nu een mooi groepje.'


De mooiste verhalen over de Olympische Winterspelen

Lees de mooiste verhalen over de Olympische Spelen, verzameld op één pagina.

De opening van de Spelen in Pyeongchang ging vooral over de historische toenadering tussen Korea's
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zwaaide naar het publiek, draaide zich om en schudde de hand van de lachende Kim Yo-jong, de jongere zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Nederland is in Zuid-Korea met 29 schaatsers en shorttrackers: elf geboren Friezen en twaalf 'Thialf-Friezen' die in de provincie wonen om hun sport te beoefenen. (+)

12 dingen die u moet weten over Zuid-Korea. Van K-pop, kimchi, peace-tekens, facelifts tot Samsung. (+)

Eigenlijk is schaatsen nog steeds een fundamenteel raadsel. Lees hier waarom. (+)

Is de Koreaanse methode niet langer een garantie voor succes? Zuid-Korea rekent op de shorttrackers. (+)

De alternatieven voor het schaatsen:  deze ándere sporten moet u kijken. (+)