Direct naar artikelinhoud

Sybrand Buma: 'Gedwongen prostitutie is moderne slavernij'

Sybrand Buma: 'Gedwongen prostitutie is moderne slavernij'
Beeld Hollandse Hoogte / Martijn Beekman

CDA-leider Sybrand Buma gebruikt de aanloop naar de gemeente- raadsverkiezingen voor een aanklacht tegen moderne slavernij: gedwongen prostitutie.

Amsterdam is niet bepaald de politieke thuisbasis van Sybrand Buma, CDA-leider. Zijn partij heeft op dit moment een enkel mager zeteltje in de 45 zetels tellende gemeenteraad van de hoofdstad. Maar vragen ze hem er als aftrap van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen te komen debatteren, dan komt hij. Buma’s boodschap? “Mooi dat de mensen zich hier zo druk maken om de slavernij van honderden jaren geleden, maar kijk eens naar de hedendaagse slavernij.”

Buma praat met Trouw in de uren voor het debat in de Amsterdamse Balie, waar de meeste landelijke kopstukken hun campagnes beginnen. Hij heeft geen idee of zijn punt überhaupt over het voetlicht zal komen. Gaat het er vooral om de vraag ‘wie Amsterdam wint’, dan is hij niet bepaald een speler. Maar Buma wil Amsterdam wel iets onder de neus wrijven. Iets pijnlijks.

Slavernij

“In Amsterdam heerst een nieuwe moraal. Daar kun je goed en kwaad afmeten aan de vraag of je hard genoeg de slavernij en de overblijfselen daarvan bestrijdt. Daar speelt bijvoorbeeld een discussie over de naam van de Coentunnel. De sfeer is: als je nou de naam van die tunnel verandert, dan laat je in Amsterdam zien dat je dat hele slavernijverleden afzweert. Doe je dat niet, dan heb je vuile handen.”

Buma laat een dramatische pauze vallen. Dan komt het:

“Maar wat ik ongelooflijk hypocriet vind, is dat je dat doet terwijl in diezelfde stad onder je eigen ogen iedere dag honderden vrouwen onvrijwillig in de prostitutie zitten. Dat is dus slavernij.

“De cijfers liegen er niet om: het percentage dat gedwongen achter die ramen staat bevindt zich ergens tussen de 50 en 80 procent, het is niet eenvoudig vast te stellen. Stel je voor dat een onderzoek zou uitwijzen dat zelfs maar tien procent van de werknemers in de Amsterdamse haven onvrijwillig werkt. Als slaaf dus. Dan wordt toch morgen de directeur ontslagen, in het gevang gegooid en gaat die boel daar dicht?

'Ga je ook met je dochter naar de Wallen omdat te zien of ze daar wil werken? Nee dus.'

“Ik vind het dus echt een schande. Nederland heeft allemaal meningen over zijn verleden. We doen alles om kinderarbeid in Bangladesh te voorkomen. Maar onderwijl is er onder onze eigen ogen iedere dag opnieuw uitbuiting. Dan zegt men: ‘dat is vrijheid. Die vrouwen doen dat vrijwillig’. Nee, het is dwang.

“Ja, vraag je het die vrouwen, dan zeggen ze dat ze er het zelf willen. Maar het is niet zo. Een enkeling misschien, daar hoor je mij niet over. Maar 60 procent van de vrouwen in de prostitutie komt uit Oost-Europa. Meer dan 80 procent is van niet-Nederlandse afkomt. Zijn die vrouwen hier met een interrailkaartje gekomen? Nee, die zijn vaak onder valse voorwendselen uit de goot geplukt van Boedapest of weet ik het wat. Om hier te werken.”

Dochter van 16

“Het is geen normaal beroep. Dat is heel simpel om vast te stellen: stel je hebt een dochter van 16, bezig met een beroepskeuze. Als ouder ga je mee naar scholen, misschien naar de universiteit. Maar ga je ook met je dochter naar de Wallen omdat te zien of ze daar wil werken? Nee dus.

'Dit is MeToo in de meest bedrijfsmatige vorm, onder onze ogen'

“Er is trouwens ook niemand op de Amsterdamse Wallen die na een prostitueebezoek naar huis gaat en daar vertelt: ‘Ik ben even naar de Wallen geweest’. We hebben prostitutie 18 jaar geleden uit het Wetboek van Strafrecht gehaald, maar het is niet normaal geworden. Gelukkig, zeg ik dan. Want het huren van het lichaam van een ander is niet normaal. Het is niet een vrije keuze zoals beroepen een vrije keuze zijn. Je stapt er niet uit om dan te zeggen: ‘Nou, ik heb een paar jaar op de Wallen gewerkt, maar ik wil nu graag bij u solliciteren in de automatisering’. Dat werkt niet. “Dit is MeToo in de meest bedrijfsmatige vorm, onder onze ogen.”

De CDA-leider kent de tegenwerpingen. Toen prostitutie uit het Wetboek van Strafrecht werd gehaald, was hij als beleidmedewerker van de CDA-fractie er ook al mee bezig.

“Ze gaan natuurlijk zeggen: op deze manier hebben we er tenminste zicht op. Zo zijn de uitwassen meteen zichtbaar. Ze doen het omdat ze dat zelf willen. Dan zeg ik: uit onderzoek blijkt dat 68 procent van de vrouwen die in de prostitutie hebben gezeten signalen vertoont van PTSS. Alsof ze in Afghanistan hebben gevochten.”

“Het kan toch niet zo zijn dat het gelovig, christelijk is om dit te zien? Aletta Jacobs, voorvechtster van vrouwenrechten in de vorige eeuw kaartte het ook al aan. Laatst zag ik bij het tv-programma ‘Jinek’ Sofia Helin, de hoofdpersoon uit de Zweedse serie ‘The Bridge’. Een moderne Zweedse vrouw. Zij begon echt een aanklacht tegen Nederland, dat hier vandaag de dag nog steeds vrouwen als koopwaar in de etalage staan. Dat we dat normaal vinden.

“In het Regeerakkoord hebben we een pooierverbod opgenomen. Ik roep hierbij de coalitiegenoten op om dat zo ruim mogelijk te interpreteren. Als iedereen die verdient aan de prostitutie van een ander dat niet mag, dan denk ik dat er niet veel van overblijft.”

Lees ook het onderzoek met de Amerikaanse onderzoeker Melissa Farley, de nachtmerrie van het pro-prostitutiekamp: 'Prostitutie lijkt op het klimaatprobleem. De cijfers zijn er, waarom ontkennen we ze dan?'