Direct naar artikelinhoud
Schuim

'Hans! Echt geen nulpuntnulletje?'

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Holland Heineken Thuis.

Malou van Soest en Lotte Velsink van Iconic Studios, met een Klap Mee-daille. Maar geen nulpuntnulletje.Beeld Schuim

Naar het Holland ­Heineken House in ­Pyeongchang is nog best een eind en daarom bedacht de bierbrouwer het Holland Heineken Thuis. Gewoon, op het Leidseplein saampjes naar Ireen en Sven kijken, de huldigingen en om te beginnen naar de openings­ceremonie.

Het is vrijdag, kort voor twaalf. Er staan nog geen rijen voor de deur.

De bar van Holland Heineken Thuis is gemaakt van gestapelde groene kratten, maar dat is ook zo als het hier gewoon Heineken Hoek heet. Achterin is ruimte vrijgemaakt voor de feestelijkheden, onder meer met een tribune van bierkratten en een klein erepodium.

Op het grote scherm is de ceremonie al begonnen. Vijf Koreaanse kinderen maken een reis door de tijd met blauwe draken en zwarte schildpadden en dat staat allemaal symbool voor een heleboel.

Ik moet eerlijk zeggen: thuis zou ik nooit kijken.

Ik wijs naar het podium en vraag wie ze allemaal verwachten. "Nou gewoon," zegt Malou van Soest, van de pr, "dj's of sporters die misschien langskomen. We gaan er ­tijdens de huldigingen een feest van maken."

Maar wie wordt er dan op dat erepodium gehuldigd? Als ik eenmaal beet heb, laat ik niet meer los - dat is in kleine kring al langer bekend.

En daar komt de aap uit de mouw. Malou: "Dat podium is versiering." Ze wijst ook naar de houten slee en oude skilatten verderop. Goed dat we dat toch hebben vastgesteld.

Malou: "Weet je wat ook handig is? De schaatswedstrijden zijn in de lunchpauze. Dan kun je even ­komen voor een broodje en een nulpuntnulletje. Zit er hier niet
een tussen?"

Malou graait in een ijsbak met flesjes bier. Ze zoekt een nulpuntnulletje.
Dit kon weleens een echt woord worden, ook in de omgang, zodat je het ook werkelijk gaat horen, onverwacht en altijd vlak naast je.

Hé! Nulpuntnulletje?

En daar is de Nederlandse equipe. In de Heineken Hoek gaat een ­bescheiden gejuich op. Al snel is het weer geroezemoes. De olympische koorts moet duidelijk nog ­toeslaan.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Nu komt Claire Slootheer, ook van de pr. "Hans! Heb jij al een nulpuntnulletje gehad?"

En ook Malou weer: "Hans! Heb jij al een klapmedaille?"

Excuus?

Om haar nek hangt een plastic medaille. Die kan open, zodat er ruimte ontstaat voor een bierglas. Dat is reuze handig, want dan kun je, op de tribune bijvoorbeeld, of
in een mensenmassa, dat glas even kwijt en tijdens de race toch meeklappen.

Malou laat de deksel zien: "Zie je? De Klap Mee-daille."

Ik ga dit allemaal op een krukje ­zitten verwerken, maar daar is Claire weer: "Hans! Echt geen ­nulpuntnulletje? Eén slokje!"

Er is werkelijk geen ontkomen aan.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Holland Heineken Thuis
Waar Heineken Hoek, Leidseplein
Wie Ana Henriques, Lisa van der Heijden, Claire Slootheer, Malou van Soest, Sam Feldt, May-Britt Mobach
Wanneer vrijdag 9 februari, 12.00 tot 14.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer **
Hans staat open voor een Holland Heineken Hans

Team Heineken: Ana Henriques, Jos Groffen en Lisa van der Heijden.Beeld Schuim
Dj Sam Feldt en zijn vriendin Michelle Rademakers. Of hij ook een keer komt draaien in het Amsterdamse ­Heineken House, is een groot geheim.Beeld Schuim
Sportblogger Debbie Nuchelmans (@sffte) en sportmarketeer Francien Regelink: 'Ik vind dit oprecht leuk. Ik was er ook in Rio bij.'Beeld Schuim
May-Britt Mobach en Daniëlle Heerkens van Amayzine. 'Ik ben al helemaal in de stemming.'Beeld Schuim
Alexander Veltman (Boomerang), Elseline Ploem (VBAT) en Fikret Fetahovic (Boomerang): 'Echt, echt heel cool. Voor social, voor branding, alles klopt.'Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.