Luister naar

Gezondheidsraad wil dat de lucht nog schoner wordt

Nieuws
De Nederlandse regering doet al veel om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar het is niet genoeg. Er valt meer gezondheidswinst te behalen. Hoe? Door de strengere waarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als uitgangspunt te nemen in plaats van de Europese normen, luidt het advies van de Gezondheidsraad.
Irene de Zwaan redactie vk
woensdag 24 januari 2018 om 03:00
Pim van Gool, voorzitter van de Gezondheidsraad.
Pim van Gool, voorzitter van de Gezondheidsraad. nd

Amsterdam

De lucht in Nederland is de afgelopen decennia al aanzienlijk schoner geworden. Onder meer doordat bedrijven en het wegverkeer minder schadelijke stoffen uitstoten. Maar de Europese normen voor de twee belangrijkste boosdoeners – fijnstof en stikstofdioxide – wordt op zo’n 150 locaties in Nederland nog altijd overschreden. Met het huidige beleid duurt het nog tot 2030 voordat de WHO-advieswaarden worden behaald, is de verwachting.

Het advies van de Gezondheidsraad komt op een interessant moment. Milieudefensie gaat in hoger beroep tegen het oordeel van de rechter dat de staat niet verplicht is de WHO-normen na te streven. Dit maakte de organisatie, die door de overheid wordt ingehuurd om milieudoelen te behalen, dinsdag bekend. ‘Ik wil niets zeggen over lopende procedures’, is het enige dat Pim van Gool, voorzitter van de Gezondheidsraad, kwijt wil over de zaak.

Waarom moeten de regels worden aangescherpt?

‘Omdat hiermee nog forse gezondheidswinst kan worden behaald. De WHO-advieswaarden zijn strenger dan de Europese normen. Die laatste normen zijn niet alleen ingegeven door gezondheidsoverwegingen, maar ook door haalbaarheid en economische afwegingen. Dat maakt het een terrein van de politiek.’

De Europese normen worden nu al niet gehaald. Is het niet te ambitieus om de WHO-advieswaarden als richtlijn te nemen?

‘Jazeker, maar wat is er mis met ambitie als het gezondheid betreft? Het gaat om serieuze problematiek, vergelijkbaar met het bestrijden van obesitas of weinig lichamelijke activiteit. Daar heeft iedereen de mond vol van. Dan is het niet raar om ook naar luchtvervuiling te kijken.’

Wat doet een vuile lucht met de gezondheid?

‘Die zorgt jaarlijks voor 12.000 vroegtijdige sterfgevallen in Nederland. Maar het gaat om meer dan sterftecijfers. Er moet ook rekening worden gehouden met ziektecijfers en verzuimdagen. Een vervuilde lucht leidt onder meer tot astma bij kinderen, COPD (een chronische longziekte, red.) en hart- en vaatziekten.’

Er wordt al veel gedaan om de luchtkwaliteit te verbeteren: grote steden hebben bijvoorbeeld milieuzones ingesteld voor oude bestelauto’s en tweetaktbrommers.

‘We steken niet onder stoelen of banken dat de luchtkwaliteit in Nederland de afgelopen twintig, dertig jaar enorm is verbeterd. Maar moet dit leiden tot een houding van achteroverleunen? Nee. Dit dossier is nog niet klaar.’

Vindt u dat de politiek te laks is in het terugdringen van de luchtverontreiniging?

‘We weten dat staatssecretaris ­Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) als Kamerlid heel actief was op dit terrein. Dat biedt hoop. Voor zover ik het kan beoordelen, staat het onderwerp hoog op de agenda. Wij leveren grondslag voor actief beleid.

Een wedervraag van de politiek zou kunnen zijn: is het niet voldoende zo? Is er nog winst te behalen? Dan is ons antwoord: er is nog ruimte.’

Waarin zit ‘m die ruimte?

‘Roetfilters, milieuzones, gemotoriseerd verkeer uit de binnenstad te weren. Dat zijn belangrijke maatregelen om te handhaven. Hetzelfde geldt voor de uitstoot van ammoniak door mest in de veesector. Of denk aan kolencentrales.

Fijnstof is onder meer afkomstig van het verkeer, de veehouderij en de industrie. Een deel komt uit het buitenland. Maar van een groot deel, ongeveer 37 procent, is niet duidelijk wat de bron is. We pleiten voor nader onderzoek.’

Daar hangt een prijskaartje aan. Wat mag het kosten?

‘We zijn ons ervan bewust dat het verbeteren van de luchtkwaliteit geld kost, maar dit hebben we niet doorgerekend in de verschillende maatregelen. Dat is echt aan de beleids­makers.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.