Luister naar

Schooltijden vaker op de schop

Nieuws
De traditionele basisschooltijden zijn op hun retour, blijkt uit een onderzoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Basisscholen stappen steeds vaker over op alternatieve roosters, terwijl het effect op leerlingen nauwelijk onderzocht is.
Arjan van der Linden
woensdag 24 januari 2018 om 03:00
Er is tot nu toe nog nauwelijks onderzoek gedaan naar de effecten die allerlei verschillende roostermodellen hebben op de leerlingen.
Er is tot nu toe nog nauwelijks onderzoek gedaan naar de effecten die allerlei verschillende roostermodellen hebben op de leerlingen. istock

Groningen

Het was ooit zo’n bekend gezicht: een lange stoet kinderen die rond het middaguur vanaf school de wijk in trok. Thuis stond hun moeder klaar met verse boterhammen, om hun verzadigde kinderen een half uur later weer richting de schoolbanken te sturen.

Dit schooljaar maakt voor het eerst minder dan de helft van alle basisscholen gebruik van dat ‘traditionele schooltijdenmodel’. ‘Scholen stappen vaak over na verzoeken van of enquêtes onder ouders’, zegt onderzoeker Liesbeth van der Woud van DUO. ‘Voor werkende ouders is het niet realistisch om hun kinderen elke middag op te vangen. Ook lukt het scholen vaak niet om de pleindiensten te vullen voor de lange pauzes van kinderen die op school achterblijven. Scholen stappen dan ook veelal over op kortere roosters, waarbij alle kinderen doorlopend op school zitten.’

Vooral het continurooster (zie kader) is populair, blijkt uit het representatieve DUO-onderzoek dat onder 401 leerkrachten van evenveel scholen werd uitgevoerd. Een derde van de scholen kiest daarvoor. ‘Maar van de scholen die de afgelopen drie jaar zijn overgestapt, kiezen er meer voor het ‘model van vijf gelijke dagen’, zegt Van der Woud. ‘Vooral de continuïteit wordt daarbij gewaardeerd: leerkrachten weten wat ze aan hun dag hebben. Veel scholen denken dat het beter is voor de concentratie van de kinderen.’ Veertien procent van de scholen maakt inmiddels gebruik van zo’n rooster.

Een vreemde eet in de bijt is het ‘Hoorns Model’. De zes procent van de scholen die daarvoor kiest, doet dat vooral om de leerkrachten meer tijd te geven voor het voorbereiden van hun onderwijstaken.

bioritme

‘Er zijn nog modellen, maar die worden zo weinig gebruikt, dat we ze in het onderzoek op één hoop hebben gegooid’, zegt Van der Woud. Het bioritmemodel bijvoorbeeld . Daarbij leren kinderen op de momenten waarop dat het beste in hun natuurlijke ritme past. In de middag hebben ze een lange pauze met sport- en cultuuractiviteiten. Zes procent van de scholen kiest zo’n alternatief model.

Er is nog nauwelijks onderzoek gedaan naar de effecten van al die verschillende roostermodellen op leerlingen. ‘Dat is eigenlijk heel raar, want veel ouders baseren de schoolkeuze voor hun kinderen mede op basis van die roosters’, zegt sociaalwetenschapper Frederik Smit, die gepromoveerd is op de rol van ouders in het basisonderwijs. Hij heeft voor het ministerie van Onderwijs onderzoek gedaan naar de invoering van de verschillende roostervarianten. ‘Duidelijk is dat scholen die overgaan naar een continurooster daarover achteraf doorgaans tevreden zijn’, zegt hij. ‘Dat terwijl er vooraf vaak veel ‘koudwatervrees’ is van ouders of leerkrachten die het niet zien zitten.’ Het belangrijkst is volgens Smit dan ook dat scholen eerst de wensen van personeel en ouders testen en een proeftijd hanteren. <

‘lange pauze had niet echt meer nut’

Rieneke Bos (35) is teamleider van gereformeerde basisschool De Akker in Rijswijk en op maandag juf van groep drie. Daar hanteren ze nog een traditioneel model, maar onderzoeken ze nu of het ‘vijfgelijkedagenmodel’ iets voor hen is. ‘Voor de naschoolse opvang is het handig om elke dag op dezelfde tijd uit te zijn’, zegt ze. ‘En de kortere pauze ontlast de tussenschoolse opvang’. Op gereformeerde basisschool De Levensboom in Rouveen is vorig jaar al de overstap gemaakt op een continurooster. ‘Steeds meer ouders lieten hun kinderen op school in de middagpauze, waardoor de lange pauze niet echt nut meer had’, zegt leerkracht van groep acht Willem van Helden (38). ‘Sommige collega’s twijfelden over de meerwaarde van een continurooster, maar na de proefperiode van twee maanden was eigenlijk iedereen positief. Het is vooral fijn dat je als leerkracht ‘s middags meer tijd hebt om de les van morgen voor te bereiden. Daartegenover staat dat je nu niet in de pauze nog snel even wat kunt doen.’

schooltijdmodellen

traditionele schooltijden

De school start tussen 08.30 en 08.45 uur en gaat uit tussen 14.30 en 15.30 uur. Tussen de middag eten kinderen thuis of bij de buitenschoolse opvang. Op woensdagmiddag en in de onderbouw ook vrijdagmiddag hebben de kinderen vrij.

continurooster

Traditionele schooltijden met een ingekorte middagpauze, waardoor de kinderen niet naar huis hoeven en de eindtijd op reguliere schooldagen rond 14.45 uur komt te liggen.

vijf gelijke dagen

Elke dag identieke schooltijden, geen vrije middagen op woensdag of vrijdag. Er is een korte middagpauze op school en de eindtijd ligt meestal rond 14.00 of 14.30 uur.

het Hoorns model

Traditionele schooltijden, maar alle kinderen zijn op vrijdagmiddag vrij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.