Achttien jaar cel voor moord op Koen Everink

Nieuws
Voormalig tenniscoach Mark de J. is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar voor de moord op zakenman Koen Everink. Dat is ­conform de eis van het Openbaar Ministerie.
anp
woensdag 24 januari 2018 om 03:00

Utrecht

Everink werd op 4 maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij was door tientallen messteken om het leven gebracht. Dat gebeurde terwijl zijn dochtertje boven lag te slapen. Zij was degene die ’s ochtends haar vader vond.

De rechtbank rekent dat de voormalig coach van tennisser Robin Haase zwaar aan. Evenals het feit dat hij nooit open van zaken heeft willen geven. Dat De J. altijd is blijven ontkennen dat hij iets te maken heeft met de dood van zijn vriend en gokmaatje, werkt volgens de rechtbank strafverzwarend. De gokverslaafde De J. had een gokschuld van 80.000 euro bij Everink. Er waren afspraken gemaakt voor terugbetalen, maar dat was nog niet helemaal van de grond gekomen.

De J. was tijdens het hele proces op nagenoeg alle zittingen aanwezig in de rechtbank in Utrecht, maar tijdens de uitspraak niet. Volgens zijn advocaat Bob Kaarls viel het hem te zwaar. Kaarls liet direct na de bekendmaking van het vonnis weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

De 30-jarige De J. heeft altijd ontkend iets met de gewelddadige dood van de miljonair te maken te hebben. Nadat hij de woning van Everink had verlaten, is hij naar eigen zeggen ontvoerd door een groep mannen. Een aantal van hen is toen de villa van Everink binnengegaan en zou hem hebben vermoord.

De rechtbank noemt dat geen geloofwaardig en aannemelijk verhaal. ‘Naast Koen Everink lag een bebloed mes met DNA-sporen van hem en de verdachte. De verdachte was op 3 maart bij het slachtoffer op bezoek. In zijn auto is een bloedspoor van ­Everink aangetroffen. Voorafgaand aan de avond zocht hij op zijn iPad naar mogelijkheden om iemand uit te schakelen en te doden. Hij zocht op termen als ‘steken in hart, hoofd en halsslagader’. Dit alles maakt dat hij een vooropgezet plan had om Koen Everink van het leven te beroven’, staat in het vonnis.

Ook het feit dat De J. zijn verklaringen op verscheidene moment heeft aangepast of aangevuld, doet afbreuk aan zijn geloofwaardigheid, aldus de rechtbank.

vele leugens

De vader van Koen Everink liet na afloop weten geen reactie op de uitspraak te kunnen en willen geven. ‘Geen enkel vonnis brengt onze zoon terug. Wij hebben levenslang. Onze kleindochter is haar papa kwijt.’

Met de uitspraak van de rechter lijkt het erop dat zijn halsstarrige ontkenning de strafmaat juist heeft verhoogd. De officier van justitie zei in december dat de strafeis voor deze moord gewoonlijk vijftien jaar zou zijn. Maar de ‘vele leugens’ en het feit dat de verdachte zijn familie betrok bij het wegmaken en verzinnen van bewijs, maakten de strafeis hoger: ‘Mark de J. (30) denkt alleen maar aan zichzelf.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.