Nederland vraagt opheldering verdwenen schepen in Javazee

Nieuws
Nederland heeft de Indonesische autoriteiten om opheldering gevraagd over de Nederlandse oorlogsschepen die ergens in 2016 verdwenen van de bodem van de Javazee.
anp
woensdag 24 januari 2018 om 03:00

Den Haag

Dat heeft minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) dinsdag laten weten, in reactie op mediaberichten.

De Indonesische nieuwssite Tirto.id berichtte de afgelopen dagen over de drie verdwenen oorlogsschepen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog tot zinken werden gebracht door de Japanners. Met de berging van de De Ruyter, Java en Kortenaer verdwenen ook de lichamen van de militairen die met hun schip ten onder gingen. De uitkomst van het officiële onderzoek klopt volgens de nieuwssite niet. Er zouden toch vergunningen zijn afgegeven voor bergingswerkzaamheden in het gebied waar de schepen lagen. Ook zouden menselijke resten in een verzamelgraf zijn begraven.

kwalijke zaak

‘We willen graag weten hoe het zit’, zei Zijlstra. ‘We hebben nu informatie, we moeten kijken of die klopt, kijken wat dat betekent voor het onderzoek. Maar die antwoorden hebben we nog niet.’ Hij hoopt snel antwoord te krijgen omdat het voor de nabestaanden een ‘buitengewoon kwalijke zaak is dat hier zoveel onduidelijkheid over is’.

Ook in de Tweede Kamer willen partijen opheldering. Kamerleden Wybren van Haga (VVD) en Salima Belhaj (D66) hebben Kamervragen gesteld. Zij willen onder meer weten of er inderdaad vergunningen zijn afgegeven, en of het nog mogelijk is om de resten van de omgekomen militairen veilig te stellen en een ‘fatsoenlijke begrafenis’ te regelen. Ook Lilianne Ploumen (PvdA) wil weten hoe het zit. Zij is ‘geschrokken’ van de berichtgeving.

Eind vorige week meldde het kabinet nog dat onderzoek naar het verdwijnen van de scheepswrakken geen spoor van de daders of de wrakken heeft opgeleverd. In de regio worden veelvuldig gezonken schepen illegaal geborgen om het staal te verkopen. Op de lokale markt is “voor zover bekend” bij de Indonesische autoriteiten geen schroot van de schepen aangeboden, aldus het rapport. In die tijd dat de schepen verdwenen, zouden geen vergunningen zijn afgegeven om in het gebied waar de schepen lagen bergingen uit te voeren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.