Direct naar artikelinhoud

Ik kan mij nauwelijks druk maken over de pogingen van Poetin om Trump een handje te helpen

Beweringen & Bewijzen

Wij moeten vooral niet vergeten dat de economische groei, waar president Trump zo trots op is, al onder Obama is ingezet.

Rapper Boef noemde vrouwen 'kechs' - hoeren. Dat deed hij min of meer tot zijn geluk, want zo kreeg hij in het kader van #MeToo de gelegenheid zijn excuus aan te bieden voor zijn grofheid. Dat rappers grove taal uitslaan, zijn wij allang gewend, dus was het excuus snel geaccepteerd.

Maar daardoor werd aan het oog onttrokken waar het werkelijk om ging, namelijk dat Boef drie vrouwen (mensen) die hem nota bene hadden geholpen, was gaan beledigen en uitschelden. Alsof je iemand die gevallen is, helpt bij het opstaan en dan door diegene van je portemonnee wordt beroofd. Het is juist dát wat een boef tot een schoft maakt.

Wij moeten niet vergeten dat de Tit for Tat-aanpak die Trump toepast op Noord-Korea - 'mijn rode knop is veel groter dan de jouwe' - alleen heeft kunnen slagen dankzij de softe politiek van Obama.

'Schiet me neer als ik te lang aanblijf en een dictator word', heeft de Filipijnse president Duterte gezegd. Waaraan hij toevoegde: 'Ik maak geen grap.' De dader zal straks in de rechtszaal een lang betoog houden, waarin hij (of zij) uiteenzet wat het begrip 'te lang' inhoudt. Een ongeduldige rechter zal hem onderbreken en laten wegvoeren. Op weg naar de gevangenis wordt de dader doodgeschoten.

Het is juist dát wat een boef tot een schoft maakt

Ik maak voor jou wel uit wat nepnieuws is! In mijn jeugd luisterde ik weleens naar Radio Free Europe. Op de achtergrond hoorde je het geluid van een drilboor, omdat aan de grenzen van het IJzeren Gordijn stoorzenders waren neergezet. Ik ben dus opgevoed met het idee dat het moreel juist kan zijn om de verkiezingen in een ander land te beïnvloeden, zeker als die verkiezingen worden gewonnen met 99,9 procent van de stemmen. Daarom kan ik mij nauwelijks druk maken over de pogingen van Poetin om Trump een handje te helpen.

Ik wist het niet, maar Radio Free Europe bestaat nog steeds. Op de voorpagina van de website trof ik tien stukken aan over Rusland, waarvan je niet onmiddellijk het idee kreeg: wat een geweldig land is dat en wat hebben ze daar een geweldige democratie. Plus nog wat artikelen over Kosovo en Macedonië. Ik dacht: ga zo door.

Ik maak voor jou wel uit wat nepnieuws is!

Van het bericht dat Harry van Bommel zijn lidmaatschap van de SP heeft opgezegd, was ik even stil. Alsof bisschop Punt ineens uit de katholieke kerk treedt. Van Bommel, die in Diemen woont, is 'strategisch adviseur' geworden van de gemeente Zwolle. Strategisch adviseur, wat zou dat zijn? Geen idee, maar vast iets heel belangrijks. Zo belangrijk, dat deze functie hem 'geen perscontacten toestaat'. Dat maakt natuurlijk extra nieuwsgierig. Werkt Van Bommel misschien bij de Geheime Dienst van Zwolle? Of bij de Special Forces van VVD-wethouder René de Heer, onder wiens verantwoordelijkheid de strategische functie van Van Bommel valt? Dat noem ik nog eens dienen onder de vijand. Is Van Bommel de mol van Zwolle?

In HP/De Tijd lees ik dat Jojanneke van den Berge (ex-HP, tegenwoordig EenVandaag) eenmaal Donald Trump heeft ontmoet en 'verbluft was door zijn domheid'. Je hebt toch het gevoel dat er iets wringt in deze observatie, maar onlangs vertelde Hans Ree in zijn schaakrubriek (NRC Handelsblad) een anekdote over de Hongaarse grootmeester Benkö, die op een feestje in de Trump Tower was aangesproken door The Donald himself met de vraag: 'Denk je niet dat ik ook grootmeester zou kunnen zijn als ik er een of twee jaar voor zou uittrekken?' Benkö reageerde geïrriteerd op deze hoogmoed en meende dat Trump opnieuw geboren zou moeten worden om nog iets van het schaakspel te kunnen begrijpen. Mogelijk, maar toch.

Strategisch adviseur, wat zou dat zijn?
Emanuel Lasker kon 'van elke aap binnen een maand een meester' maken, dus waarom ook niet van Trump?

Emanuel Lasker, wereldkampioen tussen 1894 en 1921 heeft eens gezegd dat hij 'van elke aap binnen een maand een meester' kon maken. Dus waarom ook niet van Trump?

En wist u trouwens dat de werkloosheid in de Verenigde Staten onder Trump nog nooit zo laag is geweest en dat die ontwikkeling onder Obama - uiteraard - al veel eerder is ingezet?

Ook een moderne relatie: zodra een school het predicaat 'excellent' heeft gekregen, holt de kwaliteit van die school achteruit, ongeveer zoals het bij een restaurant onaangenaam druk werd als Johannes van Dam positief over het eten had geschreven.

In België verdwijnen de soldaten uit het straatbeeld, omdat het gevaar voor terreuraanslagen is verminderd. Ze gaan in België nu ook de verkeerslichten uitzetten, wanneer er minder verkeersongelukken gebeuren.

En o ja, en ik las ook nog dat de 'Mexicaanse economie zich goed houdt ondanks Trump'. Die man schijnt te bestaan, ondanks zichzelf.

Trump schijnt te bestaan, ondanks zichzelf