Direct naar artikelinhoud

Mogelijk zelfde daders granaten Abe en In the City

De politie houdt er rekening mee dat dezelfde dadergroep verantwoordelijk is voor het plaatsen van twee handgranaten in horecazaken Club Abe en Café In the City in Amsterdam.

Op 23 augustus legde een man in een blauwe regenjas een handgranaat aan de deur tapete.Beeld anp

Dat zei de politie in het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht, waarin camerabeelden werden getoond van de man die een handgranaat op de deur plakte van Club Abe in de Amstelstraat, in augustus vorig jaar. 

Op camerabeelden is te zien hoe een lichtgetinte of donkere man de granaat om de hoek prepareert met ducttape, voordat hij die op het raam van de nachtclub plakt. De granaat valt naar beneden, waarna de man terugkeert en het voorwerp aan de deurklink hangt.

Ook dat werkt niet, maar dan is de dader al weg. Kort daarop belde een vrouw met een Surinaams of Antilliaans accent naar de alarmlijn om te melden dat er een granaat bij de discotheek lag: 'Goedenavond, er ligt een explosief op club Abe, ga maar kijken. Doei.' De politie wil graag weten wie die beller is geweest.

Suzy Wong 
Bij Café In the City op het Kleine-Gartmanplantsoen was in februari al een handgranaat op de deurmat gelegd, op klaarlichte dag. De gemeente sloot zowel Club Abe als Café In the City na de vondsten van de explosieven voor enige tijd, tot grote ontzetting van de eigenaren.   

Volgens de politie is er mogelijk een verband tussen beide zaken. Hoewel de horecazaken door andere eigenaren worden uitgebaat, is het volgens de politie mogelijk dat dezelfde dadergroep de ondernemers tracht te intimideren. In beide gevallen gaat het om heel gerichte acties, denkt de politie. 

De politie ziet de vondst van de handgranaat afgelopen week bij loungebar Suzy Wong als een losstaand onderzoek, maar bekijkt wel of er verbanden zijn. Bij Suzy Wong werd een granaat gevonden, die in een groene koker was verstopt. Ook daar meldde een beller het explosief. Ook Suzy Wong heeft sindsdien de deuren gedwongen moeten sluiten.

Lhttps://www.parool.nl/amsterdam/gemeente-sluit-cocktailbar-suzy-wong-na-vondst-explosief~a4560310/ees ook: Horeca tegen gemeente: 'Timmer horecazaak niet dicht na geweld'

De afgezette Amstelstraat.Beeld anp
Politie bij In the City.Beeld anp