Luister naar

De Luizenmoeder is het gesprek van de dag

Nieuws
Er is weer een televisieprogramma dat kijkcijferrecords breekt en waarover iedereen praat: De Luizenmoeder. Wat is dat voor een serie, en wat verklaart het succes?
Rien van den Berg Rien van den Berg
dinsdag 23 januari 2018 om 20:56
Hannah Achterberg, nieuw op school, heeft wc-rollen meegenomen voor de knutselles. Moeder Ursula (midden), die om de halve zin een krachtterm of een vloek laat knetteren, vindt dat onhygiënisch.
Hannah Achterberg, nieuw op school, heeft wc-rollen meegenomen voor de knutselles. Moeder Ursula (midden), die om de halve zin een krachtterm of een vloek laat knetteren, vindt dat onhygiënisch. avrotros

Hilversum

‘Op maandagmorgen heeft iedereen hier het erover. Het is het gesprek van de dag.’ Redactiechef Mariska Schulte van opvoedblad Ouders van Nu is als een blok gevallen voor De Luizenmoeder. ‘Echt heel grappig. Ik ben fan.’

De Luizenmoeder, zondagavond op NPO3, gaat over een school waar in de menselijke verhoudingen werkelijk alles misgaat wat er maar mis kan gaan. De eerste aflevering werd door de kijkers kennelijk zo bejubeld dat na de uitzending nog 750.000 mensen het programma alsnog bekeken op Uitzending gemist. Een absoluut record. De tweede aflevering trok alleen al live meer dan anderhalf miljoen kijkers.

De Klimop is (niet alleen van naam) de meest foute school van Nederland. Anton, de directeur, is een volstrekt gezagloze softie. Zijn werk bestaat uit het in het gareel houden van zijn leraren en een verzameling ouders, allemaal in diverse gradaties van onhandelbaarheid.

glansrol

De absolute glansrol is voor Ilse ­Warringa. De actrice uit Dalfsen, die zelf de meeste scripts schreef en ook de casting deed, speelt de rol van Ank – de horrorjuf van groep drie. Een dragonder van een juf: bot, harteloos, onder een flinterdun laagje beschaving schaamteloos racistisch, en voortdurend verwikkeld in een wanhopige poging om de kinderen en de ouders in haar gareel te krijgen. Vooral van het uitbannen van het uitgebreid zwaaien ten afscheid maakt ze een ware oorlog. Als op een ouderavond de zwarte vader van een van de kinderen binnenkomt, snauwt ze hem toe dat hij over een half uur het lokaal kan komen schoonmaken. Op de verbijsterde blik reageert ze: ‘Half an hour, than you can clean the classroom …’

Het zou een horrorscenario moeten zijn voor Ellen Hondius van de ­Stichting School en Veiligheid: een organisatie die het sociale klimaat op scholen wil verbeteren. Maar net als Mariska Schulte van Ouders van Nu is ze als een blok gevallen voor de serie. ‘Geweldig leuk. Het is zo uitvergroot en absurdistisch …’

Schulte heeft een kind van vier, dat net naar de lagere school gaat. Ze herkent allerlei scènes. ‘In de tweede aflevering die volstrekt uit de hand gelopen situatie rond het maken van speelafspraakjes. Dik aangezet natuurlijk, en heel grappig, maar ook wel herkenbaar. Het maken van speelafspraakjes is echt een ding.’ Ook de titel is goed gekozen, vindt Schulte. ‘Je wilt niet de luizenpluizer zijn, wel de moeder die meegaat met het schoolreisje.’

Hondius heeft ook wel een bedenking: ‘In die herkenbaarheid schuurt het programma soms ook. Je herkent allemaal die overijverige juf, die moeder die in de ouderraad wil. En tegelijk doet het een beroep op de goede verstaander: je moet er ook doorheen kunnen kijken. Niet iedere directeur staat achter een raampje te hopen dat het maar weer goed afloopt.’

De Luizenmoeder is een waardevolle correctie op het beeld dat er geschetst wordt van ouders, vindt Schulte. ‘Op diverse websites wordt wat klagerig gedaan over ouderschap. De Luizenmoeder benadert het met humor, en dat is een mooi tegengeluid.’

Dat het taalgebruik in de serie nogal plat is (Kijkwijzer waarschuwt voor discriminatie en grof taalgebruik), was Schulte persoonlijk niet opgevallen. Ze weet wel dat een vriendin van haar, die christen is, het vele vloeken storend en totaal onnodig vindt.

Hondius vermoedt dat De Luizenmoeder bruikbaar is, om het gesprek over sociale veiligheid op scholen op gang te brengen. ‘Sommige scènes zouden een prachtig begin van een gesprek kunnen zijn. Sociale veiligheid is namelijk best lastig vast te pakken. Wat is dat eigenlijk precies? Onveiligheid kun je wel vastpakken, pesten bijvoorbeeld, of discriminatie. Dan weet je waar je het over hebt. Maar dat zit dan gauw weer in het negatieve.’

risico

Humor kan helpen, denkt Hondius. De situaties in De Luizenmoeder zijn zó overtrokken, dat de kijker denkt: haha, zo werkt het bij ons op school gelukkig óók weer niet.

Hoewel … ‘Daar zit ook een risico aan. Je moet er wel mee uitkijken. Als mensen alleen maar heel hard lachen en de zaak daardoor niet meer serieus nemen, schiet je je doel voorbij.’ De Stichting School en Veiligheid werkt met filmpjes die meer op de werkelijkheid lijken. ‘Maar ja, die zijn weer niet zo grappig.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.