Direct naar artikelinhoud

FNV: regiobusvervoer in hele land ligt plat

"In het hele land ligt het busvervoer plat.'' Dat zegt een woordvoerster van vakbond FNV. Alleen in Haarlem zijn volgens haar twee regiobussen uitgereden.

Stadsbussen van het GVB in Amsterdam rijden wel gewoon volgens de normale dienstregeling.Beeld ANP

Donderdag staken de werknemers in het streekbusvervoer. 

Er rijden ook minder regionale treinen. De acties ontregelen onder meer de diensten van Arriva, Connexxion, Qbuzz, Keolis en EBS ontregelen. De staking begon om 04.00 uur en duurt tot 23.00 uur. De chauffeurs voeren actie voor onder meer vermindering van de werkdruk.

De staking treft het openbaar vervoer in Amsterdam zelf niet omdat bij GVB als stadsvervoerder een ander cao geldt. Toch is een aantal lijnen van het GVB richting Weesp en Schiphol wel gewijzigd. 

Zo rijdt bus 49 ingekort tot Gaasperplas en weer terug en stopt bus 69 richting Schiphol vanaf de Oude Haagseweg niet op de tussenliggende haltes. Ook tussen de haltes Koekoekslaan (Badhoevedorp) en Schiphol-Zuid wordt door buslijnen 245 en 247 niet gestopt, net als tussen de Anderlechtlaan en de luchthaven (buslijn 246).

Deze bussen rijden donderdag niet

In de provincie Noord-Holland zijn drie busmaatschappijen actief: Connexxion, EBS en Arriva. 

Connexxion is in de gehele regio actief: veel mensen zullen daar dus hinder aan ondervinden. EBS verzorgt het openbaar vervoer in de regio Waterland, ten noorden van Amsterdam. En Arriva rijdt normaliter tussen Haarlem en Leiden en tussen Alkmaar en Leeuwarden (over de afsluitdijk) maar heeft donderdag ook geen ritjes gepland staan.

Ook het streektreinen staken deze week, maar omdat Noord-Holland geen streektrajecten kent, heeft de reiziger in deze provincie geen last van weigerende machinisten.