Direct naar artikelinhoud

Het ov staakt: vandaag rijden bijna geen streekbussen en regionale treinen

In het hele land rijden vandaag vrijwel geen streekbussen en minder regionale treinen door een staking. De chauffeurs en machinisten leggen het werk neer omdat ze een minder hoge werkdruk en meer loon eisen. De staking begon om 4.00 uur en duurt tot 23.00 uur.

Chauffeurs willen een minder hoge werkdruk en meer salaris.Beeld ANP

'In het hele land ligt het busvervoer plat', zegt een woordvoerster van vakbond FNV. Vervoerder Arriva meldt dat in Friesland, Groningen, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Lelystad en Tiel geen bussen rijden. In Groningen en Drenthe staken de bussen van Qbuzz. Van Keolis rijden helemaal geen bussen. In Limburg rijden geen Arriva-treinen, in de rest van het land wel.

In Amsterdam en Den Haag rijden de bussen wel gewoon. Het rijdend personeel in die steden valt niet onder de cao waarover wordt gestreden. In Rotterdam zullen de buschauffeurs van vervoerbedrijf RET in het centrum gewoon rijden, maar het RET-personeel in omliggende gemeenten als Ridderkerk en Krimpen aan den IJssel laat verstek gaan.

Reizigers die naar Eindhoven Airport moeten om een vlucht te halen, zijn vanochtend volledig afhankelijk van de taxi. De lijnbus die vakantiegangers normaal gesproken naar het vliegveld rijdt, is in de garage blijven staan. Voor de reizigers is een taxirit naar de luchthaven een duur grapje: de lijnbus doet er op andere dagen bijna een half uur over. Een taxirit van die duur is aan de prijs. En dat terwijl veel vakantiegangers Eindhoven Airport juist kiezen vanwege de spotgoedkope vliegtuigtickets.

Vakbonden CNV en FNV willen met de staking hun eisen voor een nieuwe cao kracht bij zetten. Ze willen onder meer een vermindering van de werkdruk van buschauffeurs, maar de vervoersbedrijven willen daar geen centrale regeling voor treffen. Eerdere overleggen met werkgevers liepen op niets uit en een gesteld ultimatum verstreek.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Geen plaspauze

Volgens de bonden is de werkdruk op de bus zo hoog dat chauffeurs vaak vier uur non-stop rijden. Zij krijgen geen plaspauzes en vertragingen gaan ten koste van hun lunchpauze.

De streekvervoerders Arriva, Connexxion, Qbuzz, Keolis en EBS, die samen optrekken in de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), riepen eerder op 'de voorgenomen staking die reizigers dupeert niet door te zetten'. De streekvervoerders stellen dat zij FNV en CNV in hun laatste brief nogmaals uitdrukkelijk hebben uitgenodigd met elkaar in gesprek te gaan over de nieuwe cao. 'De werkgevers zien wel ruimte om door te kunnen praten.'