Direct naar artikelinhoud

Trump zet onderzoek stop dat stembusfraude moest bewijzen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een commissie ontbonden die onderzoek deed naar mogelijke fraude tijdens de presidentverkiezingen in 2016. De reden voor het besluit is volgens het Witte Huis dat de Amerikaanse staten weigeren informatie te delen.

Foto ter illustratie: verkiezingen in VirginiaBeeld epa

Meteen na de presidentsverkiezingen in november 2016 beweerde de Republikein dat zijn tegenstander Hillary Clinton drie tot vijf miljoen extra stemmen had verkregen door stembusfraude. Clinton won de zogenaamde 'popular vote'. Ze kreeg bijna 3 miljoen stemmen meer, maar door het Amerikaans stemsysteem won Trump de presidentsverkiezingen.

Trump had geen bewijs voor zijn stelling dat hij eigenlijk de 'popular vote' had gewonnen. Daarom richtte hij in mei 2017 een commissie voor 'verkiezingsintegriteit' op. Die bestond zowel uit Democraten als Republikeinen en werd mede voorgezeten door vicepresident Mike Pence. Sinds de oprichting kwam de commissie slechts twee keer samen. Ze kreeg tegenstand te verwerken van de staten, die niet wilden ingaan op de verzoeken van de commissie om namen en partijlidmaatschappen van kiezers te leveren. Critici van de onderzoekscommissie verweten Trump met het onderzoek bepaalde kiezers te willen afschrikken, onder wie minderheden.

Verkiezingsfraude
Woensdag kondigde het Witte Huis uiteindelijk aan dat de commissie is opgedoekt, maar dat dat niet inhoudt dat de beweringen van de president niet kloppen. 'Ondanks substantieel bewijs van verkiezingsfraude, hebben vele staten geweigerd om basisinformatie in dit onderzoek te verschaffen', aldus een verklaring. 'Liever dan een eindeloze juridische strijd aan te binden ten koste van de belastingbetaler, heb ik vandaag een besluit getekend om de commissie te ontbinden.'

De president laat weten dat hij het ministerie van Binnenlandse Veiligheid opdracht heeft gegeven om verder onderzoek te doen en om de volgende stappen te bepalen. Volgens juridisch experts komt stembusfraude in de Verenigde Staten nauwelijks voor.

Alternatieve waarheden

Bij het instellen van de commissie liet Trump al doorschemeren dat de stembusfraude nooit helemaal uitgezocht kon worden.

Zeker voor Nederlanders, die gewend zijn aan gecentraliseerde systemen, is het onbegrijpelijk dat kiezers zich in sommige staten niet hoeven te identificeren, dat kiezers na verhuizing op twee plekken kunnen stemmen, dat kiezers überhaupt niet automatisch staan geregistreerd en dat kiezers wekenlang kunnen stemmen.