Luister naar

Vogels en vliegtuigen: ‘een gevoelige kwestie’

Nieuws
In de verre omgeving van Lelystad Airport zullen ‘bird strikes’, botsingen tussen vliegtuigen en vogels, tien keer zo vaak voorkomen als bij Schiphol. Dat verwacht bioloog Luit Buurma. In zijn werkzame leven onderzocht hij bij de Koninklijke Luchtmacht hoe bird strikes verminderd kunnen worden.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
donderdag 4 januari 2018 om 03:00
Luit Buurma
Luit Buurma Elly Rethans

Lelystad

U stelt dat er tien keer zoveel risico is op bird strikes bij Lelystad Airport als bij Schiphol. Hoe berekent u dat?

‘Dat is heel simpel. Als een vliegtuig vanaf Schiphol met een bepaalde hoek stijgt - zo’n zeven graden - dan is hij na een kilometer of tien al een heel eind uit de problemen. Vanaf de dan bereikte hoogte komt hij weinig vogels meer tegen. Maar het plan voor de airliners van Lelystad Airport is dat ze veel langer op een relatief kleine hoogte blijven: ongeveer twee kilometer boven de grond. Daar kunnen zich veel trekvogels bevinden. Als een vliegtuig daar tien keer zo lang blijft hangen, is de kans op een aanvaring dus ook tien keer zo groot.’

Klopt het dat het risico op die hoogte niet alleen groter is, maar de schade ook serieuzer?

‘Zeker. Bird strikes zijn in twee categorieën te verdelen: botsingen met lokale vogels (tot ongeveer honderd meter boven de grond) en zogenoemde ‘en route’-botsingen met vogels die op grotere hoogte bezig zijn met hun trektocht. De snelheid van een vliegtuig op die hoogte is veel groter, waardoor de kracht van de inslag kwadratisch is.’

Hoe omvangrijk is het probleem van bird strikes?

‘Op Schiphol, waar ze vanwege de snelle stijging vooral last hebben van lokale vogels, zijn gemiddeld elke dag een of twee botsingen: zo’n vijfhonderd per jaar. Soms belanden er vogels in de motoren. Dat kan gevaarlijk zijn. Eens in de drie maanden moet een vliegtuig alle brandstof lozen in de zee en direct terugkeren naar Schiphol. Dat levert ook veel indirecte schade op. En dan hebben we het nog maar over één luchthaven.’

Zijn er oplossingen?

‘Vliegvelden zetten allerlei technieken in, al zijn die nog niet optimaal. Als bioloog gaat het me aan het hart dat sommigen menen dat het massaal vergassen van bijvoorbeeld ganzen de oplossing is. Wanneer je het reduceren van overlast als enige denklijn neemt, zijn alle vogels een bedreiging.

Bij de Luchtmacht gebruiken ze een radarsysteem en wiskundige modellen om gebieden met een grote vogeldichtheid te mijden. Daardoor zijn er inmiddels negentig procent minder aanvaringen met vogels. Een enorm succes. ­Bizar dat de burgerluchtvaart niet op de een of andere manier wat met die beschikbare kennis doet. De tijd is er rijp voor, maar het is een gevoelig issue.’

Waarom is het zo’n gevoelige kwestie?

‘Omdat er zoveel verschillende partijen zijn, is er steeds discussie over aansprakelijkheid. Bij de Luchtmacht is het gemakkelijker. Daar vallen vliegvelden, vliegtuigen en verkeersleiders allemaal onder hetzelfde ‘bedrijf’. Bij de burgervaart willen luchthavens de vuile was niet buiten hangen, vliegangst niet aanwakkeren. Er moet geld worden vrijgemaakt: voor de opleiding van verkeers­leiders, verfijning van software en het inschakelen van wetenschappers. Ik hoop dat minister Van Nieuwenhuizen hierover met haar collega van Defensie in gesprek gaat, zodat kennis gedeeld wordt.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.