Luister naar

Fietsenzaak Paddepoel moet boetes betalen

Nieuws
Een fietsenmaker in het Groningse winkelcentrum Paddepoel moet een boete betalen omdat het bedrijf zich niet houdt aan de verruimde openingstijden.
Eduard Sloot
donderdag 4 januari 2018 om 03:00

Groningen

Dat heeft de rechtbank Groningen woensdag bepaald in een zaak die was aangespannen door de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Paddepoel Fietsen moet zesduizend euro boete betalen omdat het bedrijf op donderdag niet tot 21.00 uur open is. De fietsenmaker houdt zich volgens de rechtbank niet aan het huishoudelijk reglement van de VvE. Daarin staat sinds 2014 dat winkels onder meer donderdagavond en elke laatste zondag van de maand open zijn.

Hiernaast moet de fietsenzaak nog ruim zeventienduizend euro contributie betalen aan de VvE. De eigenaren van de fietsenwinkel hadden hun lidmaatschap in april 2016 opgezegd, maar volgens de rechter geldt daarvoor een opzegtermijn en kan de opzegging pas op 1 januari 2018 ingaan. Tot die tijd had de fietsenzaak contributie moeten betalen en moet de winkel zich ook houden aan de vastgestelde openingstijden.

In Paddepoel is al jaren strijd over openingstijden, met name over de boetes die de Vereniging van Eigenaren uitdeelt aan winkeliers die hun zaak op zondag gesloten houden. Hoewel ook Paddepoel Fietsen op zondag dicht is, draait het in deze rechtszaak vooral om boetes die de VvE heeft opgelegd omdat de fietsenmaker op donderdag niet tot 21.00 uur open is.

vijftig uur per week

Martin Haijkens van Paddepoel ­Fietsen kondigt aan in beroep te gaan ­tegen de uitspraak. Hij vindt dat de ondernemers zelf moeten kunnen ­beslissen over openingstijden. De ­ondernemer wijst erop dat hij en zijn compagnon allebei elke week al meer dan vijftig uur per week in de winkel staan. Dat de VvE nu een punt maakt van de donderdagavond heeft volgens hem ‘een directe relatie’ met zijn weigering op zondag open te zijn.

De Vereniging van Eigenaren heeft de ondernemer en pandeigenaar al ‘meer dan 60.000 euro’ aan boetes opgelegd omdat zijn zaak onder meer op zondag dicht is. Volgens Haijkens maken eigenaren van grote winkels binnen de VvE de dienst uit en hebben kleine pandeigenaren zoals hij het nakijken.

In november stelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden de eigenaar van de Primera in Paddepoel nog in het gelijk. De rechter oordeelde dat hij zijn winkel op zondag gesloten mag houden en dat de verhuurder hem daarvoor geen boetes mag opleggen. Volgens de rechter stond niet in het huurcontract dat de verhuurder de openingstijden zomaar ingrijpend mocht wijzigen, en heeft de verhuurder niet genoeg overlegd met de winkels. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.

Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’