Direct naar artikelinhoud

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 4 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bosnische mannen bereiden de opening voor van de replica van de Stari Most in 2004.Beeld epa

De brug

NPO 2, 21.15 uur

Deze week het verhaal van de Stari Most in Mostar, Bosnië-Herzegovina. Tijdens de burgeroorlog werd de brug opgeblazen, om later, als teken van verzoening, weer te worden opgebouwd. Hoe is het leven nu, aan beide kanten van de rivier?

Check-point

CANVAS, 21.15 uur

Canvas' Check-point zendt een Amerikaans portret uit van Vladimir Poetin. Dit jaar doet hij opnieuw mee aan de verkiezingen en laat hij zich waarschijnlijk weer kronen tot president. Waar komt Poetin vandaan en wat zijn zijn drijfveren?

Bureau Korea

NPO 3, 21.45 uur

Frank Evenblij en Erik Dijkstra blikken vooruit op de Spelen in Pyeongchang in Zuid-Korea. De twee bekijken de langlaufbaan en spreken met schaatser Ireen Wüst. Voormalig Zuid-Koreaans bondscoach Guus Hiddink geeft tips.

Close Up

NPO 2, 22.50 uur

In documentaire Midlife maakt fotograaf Mark Uyl de balans op na twintig jaar carrière. Hij regisseerde de film zelf en laat mensen aan het woord die hij heeft geportretteerd, van ontwerper Marlies Dekkers tot acteur Egbert Jan Weeber.

Barbra Streisand: becoming an icon

CANVAS, 23.20 UUR

Een terugblik op de opkomst van zangeres en actrice Barbra Streisand. Ze kleurde buiten de lijntjes, vestigde een nieuw schoonheidsideaal en groeide uit tot een van de grootste sterren van haar tijd.

NUHR

NPO 3, 23.20 UUR

In theaterprogramma Draai het eens om fileren cabaretiers Peter Heerschop, Joep van Deudekom en Viggo Waas niet alleen de wereld om hen heen, maar ook elkaar. Winnaar van de Poelifinario voor het beste cabaret van 2016.


Film

The Great Escape (John Sturges, 1963)

RTL 7, 20.00-23.35 uur.

In 1942 werd Lorne Welch, piloot van de Britse Royal Air Force, neergehaald boven bezet Nederland en overgebracht naar gevangenenkamp Stalag Luft III in Silezië. Welch, een vliegtuigbouwkundig ingenieur, vervaardigde uit het materiaal van bedden, plunjezakken, ijshockeysticks, tafeltennisbatjes en een legerschoen een ventilatiepomp voor een 90 meter lange tunnel waardoor 76 gevangenen in 1944 wisten te ontsnappen.

De ontsnapping werd in 1963 verfilmd door filmlegende John Sturges, die daarvoor naam had gemaakt met de westernklassiekers Gunfight at the O.K. Corral en The Magnificent Seven, een sterke remake van Akira Kurosawa's Seven Samurai. The Great Escape zou echter de geschiedenis ingaan als Sturges' grootste en invloedrijkste film, niet in de laatste plaats omdat-ie zijn naam eer aandeed en de basis legde voor de moderne ontspanningsfilm.

Met een charmante cast, onder wie Steve McQueen, Charles Bronson en Richard Attenborough als op vrijheid beluste krijgsgevangenen met stoere bijnamen (The Cooler King, The Scrounger, Big X, Tunnel King, The Forger, et cetera). The Great Escape werd een bron van inspiratie voor vele filmmakers. Ook is de film geregeld geparodieerd, met de Britse kleianimatiefilm Chicken Run als meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld.

Penguins of Madagascar (Eric Darnell en Simon J. Smith, 2014)

SBS 6, 20.30-22.30 uur.

Ze hadden al een televisieserie, de vier brutale pinguïns die voor het eerst opdoken in de animatiefilm Madagascar (2005) en vier jaar geleden kregen ze ook een eigen speelfilm. Terecht: Skipper en zijn vazallen zijn geen doorsneepinguïns, maar elite-spionnen. In Penguins of Madagascar nemen ze het op tegen een getraumatiseerde inktvis die een hekel heeft aan populaire dieren.

Animatiestudio DreamWorks probeert zowel kinderen als hun ouders te bedienen. Verwijzingen zoals die naar de documentaire Encounters at the End of the World, waarin Werner Herzog op zoek ging naar verwarde pinguïns, zullen het jonge publiek ontgaan, maar er is genoeg actie om dat te compenseren. Penguins of Madagascar is een feestelijke spionageparodie die het vooral moet hebben van de vaart en hoge grapdichtheid. In de originele versie (vanavond op SBS 6, terwijl SBS 9 op hetzelfde tijdstip de Nederlands nagesynchroniseerde versie uitzendt) zijn naast Herzog ook John Malkovich en Benedict Cumberbatch te horen, die beiden een geslaagd animatiedebuut maken.

Maid in Manhattan (Wayne Wang, 2002)

Net 5, 20.30-22.40 uur.

De energie uit Smoke en Blue in the Face (1995) is in deze voorspelbare vertelling van dezelfde regisseur ver te zoeken. Jennifer Lopez speelt een kamermeisje in een chic hotel, dat door de invloedrijke politicus Ralph Fiennes voor een gast wordt aangezien. Er volgt een wilde liefdesnacht en, natuurlijk, het pijnlijke demasqué.

Fiennes kon jaren later in een interview met de Volkskrant haarfijn uitleggen waar het misging met de film en wat zijn aandeel daarin was. 'In comedy is context zo ongelooflijk belangrijk. Ook al heeft een acteur de capaciteiten voor comedy, als de tekst en de situatie niet kloppen, wordt het nooit grappig. In Maid in Manhattan speelde ik een nogal stijf, rechtdoorzee type dat moeilijk omgaat met veranderingen. Ik hoefde niet eens grappig te zijn, de rol veronderstelde een soort Cary Grant-factor. Dat was een uitdaging, maar tot de lichtheid die zoiets vereist, krijg ik niet gemakkelijk toegang.'