Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Sport

De Zesdaagse van Gent: scheuren over het hout van het Kuipke

Over het hout van wielerbaan het Kuipke reden afgelopen dagen baanwielrenners de 77ste Zesdaagse van Gent. Hoge snelheden over de ronde van 166 meter met steile wanden en bochten, maar ook dagelijks feest tot in de late uurtjes. Zondag was de finale.
De Zesdaagse van Gent werd voor het eerst georganiseerd in 1922. Toen nog met een demonteerbare baan in een hal die voor de Wereldtentoonstelling van 1913 gebouwd was.
Foto: Wouter van Vooren
Bij de vijfde editie van de Zesdaagse in de Belgische stad werd een vaste baan van 160 meter in gebruik genomen.
Foto: Wouter van Vooren
Het oude Kuipke, zoals de velodroom genoemd wordt door zijn kleine omtrek en steile bochten, brandde in 1962 af. Drie jaar later kon er in een nieuw opgebouwd Kuipke worden gereden.
Foto: Wouter van Vooren
Ongevaarlijk is het baanwielrennen niet. De Zesdaagse van 2006 werd stilgelegd nadat de Spaanse renner Isaac Gálvez tijdens de vijfde dag om het leven was gekomen na een val.
Foto: Wouter van Vooren
Ook dit jaar waren er weer flinke valpartijen. Zo moest de Deen Birkemose, uitkomend bij de onder-23 wedstrijden, worden afgevoerd met een breuk in zijn staartbeen.
Foto: Wouter van Vooren
Tijdens de Zesdaagse worden verschillende nummers gereden. Bij het hoofdonderdeel (Heren Elite) nemen duo's het tegen elkaar op.
Foto: Wouter van Vooren
Het publiek - in de voorverkoop werden alle 30.000 kaarten verkocht - kan zowel op de tribune zitten als staan in het midden van de baan.
Foto: Wouter van Vooren
„Nie neute, nie pleuje”, een uitdrukking die vooral in de omgeving van Gent te horen is, ook op de tribunes van voetbalclub KAA Gent. Wat het betekent: niet zeuren, niet toegeven.
Foto: Wouter van Vooren
Op de erelijst van het evenement zijn de Belgen goed vertegenwoordigd. Bij vijftig van de edities won een Belgisch duo of maakte een Belg deel uit van het winnende duo.
Foto: Wouter van Vooren
Ook deze editie waren Belgen succesvol in eigen land. Het Belgische duo Kenny De Ketele en Moreno De Pauw won zondag op de slotdag met twee ronden voorsprong van het Franse duo Benjamin Thomas en Morgan Kneisky, dat tweede werd.
Foto: Wouter van Vooren
De Ketele en De Pauw hadden vanaf de eerste dag de leiding. Op de erelijst volgen ze de Britten Mark Cavendish en Bradley Wiggins op.
Foto: Wouter van Vooren
Aan de achterkant van de baan voelen bezoekers de trillingen bij het voorbij komen van de renners.
Foto: Wouter van Vooren
De derde plaats was voor de Nederlanders Wim Stroetinga en Yoeri Havik. Voor Stroetinga was het de derde keer dat hij een prijs op de Zesdaagse pakte. Eerder werd hij tweede met de Belg Iljo Keisse in 2013 en met landgenoot Peter Schep in 2011.
Foto: Wouter van Vooren