Direct naar artikelinhoud

AFC wint stadsderby van De Dijk en verlaat laatste plek

AFC heeft vrij verrassend de derby tegen De Dijk in de tweede divisie met 2-1 gewonnen.

Het was voor AFC-coach André Wetzel na drie nederlagen zijn eerste overwinning.Beeld Pro Shots

Het was voor AFC-coach André Wetzel na drie nederlagen zijn eerste overwinning sinds zijn aantreden vorige maand als coach van de club uit Amsterdam-Buitenveldert.

Voor zowel AFC als De Dijk stond er zondag tijdens de derby meer dan alleen prestige op het spel. AFC begon de derby op sportpark Schellingwoude, omdat Jong Sparta zaterdag met 2-0 had gewonnen van VVSB, op de laatste plaats in de tweede divisie.

Dat in de wetenschap dat de laatste drie wedstrijden waren verloren en AFC tot nu dit seizoen in elf competitiewedstrijden het schamele aantal van zeven doelpunten had gemaakt en daarmee de minst productieve ploeg in de tweede divisie was. Bovendien was De Dijk eerder dit seizoen in de voorronde van de landelijke KNVB-beker met 2-0 te sterk geweest voor AFC.   

Geldschieter
Bij De Dijk was het de vraag hoe de selectie zou reageren op alle perikelen rond het vertrek van hoofdsponsor Heino Braspenning. Een gesprek met de geldschieter, waar de spelers meer duidelijkheid hoopten te krijgen over de beslissing van Braspenning, ging afgelopen donderdag op het laatste moment niet door.

De selectie van De Dijk besloot daarop maar te richten op het duel met AFC. In de derby kwamen vaste waarden als Jeroen Verhoeven, Nabil el Gourari, Ahmed Ahahaoui, Chakib Tayeb, Giovanni Sabajo en Mostapha el Aamrani niet in actie.

Alleen van doelman Verhoeven was bekend dat hij een blessure had. De reden van de afwezigheid van de andere vijf spelers bleef vaag. Frank Schilder zat bovendien nog een schorsing uit.  

Degradatiezone
Of het door de vele afwezigen kwam, is de vraag. Feit was dat AFC, zeker in de beginfase, gretiger oogde dan De Dijk. De ploeg van Wetzel stond bij rust door doelpunten van Thomas van den Houten en Eelke de Graaf met 2-0 voor.

In de tweede helft werd het door Jack Tuijp nog 2-1. AFC hield daarna betrekkelijk eenvoudig stand en won voor de derde keer dit seizoen een competitiewedstrijd. De ploeg klom daardoor weer naar de voorlaatste plaats in de rangschikking. De Dijk staat met vijf punten meer op de twaalfde plaats, maar komt steeds dichter in de buurt van de degradatiezone.