Direct naar artikelinhoud

Taakstraf na zware mishandeling baas scooterwinkel

Een 40-jarige man die in juni de eigenaar van een scooterwinkel in Amsterdam-West zwaar mishandelde, hoeft de cel niet in.

Taakstraf na zware mishandeling baas scooterwinkel
Beeld anp

De man kreeg op 2 juni ruzie met de eigenaar van de winkel over de reparatie van zijn scooter. De ruzie escaleerde en de twee kwamen tegenover elkaar te staan. Daarna heeft de man met een plastic tas met daarin een zware metalen cilinder van zijn scooter tegen het hoofd van het slachtoffer geslagen. Hij liep daarbij een breuk in zijn schedel op.

Het slachtoffer is daar inmiddels aan geopereerd, maar volledig herstel kan volgens artsen nog enkele maanden duren. Hij zegt al gevolg van de mishandeling last te hebben van onder meer concentratie- en slaapproblemen. Ook heeft hij een fors litteken, waar geen haar meer op groeit. 

Noodweer
De dader beweerde dat hij de winkeleigenaar sloeg nadat die een steekbeweging had gemaakt met een scherpe tang in zijn hand. Volgens de rechter wordt die bewering, en daarmee noodweer, echter niet ondersteund door camerabeelden of verklaringen van getuigen. 

De man is volgens de rechter al eerder veroordeeld voor geweldsdelicten in 2011 en 2012, wat meegewogen is in het oordeel in de zaak. Maar omdat hij daarna niet meer met justitie in aanraking is geweest en een eigen bedrijf runt, vindt de rechter een celstraf niet op zijn plaats. 

Wel krijgt de man wel een voorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd, mocht hij de komende twee jaar opnieuw in de fout gaan. Ook krijgt hij een taakstraf van 180 uur en moet hij het slachtoffers 2500 euro schadevergoeding betalen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.