Direct naar artikelinhoud
Eureka

Ga je door snelle beats in je oren beter hardlopen?

"Popmuziek is vaak geschikt, als het maar een beetje rechttoe rechtaan-ritme is.”Beeld iStock

Journalist Dirk Waterval stelt vragen bij het eureka-moment van jonge wetenschappers. Afl. 9: hoe de mp3-speler de hardloper helpt.

Moet je als hardloper rennen met lieflijke of ruige muziek in je oren? Of maakt dat niet uit en gaat het puur om een tempo? Duidelijk is dát muziek helpt, dat weet iedere sporter. Musicoloog Jeska Buhmann (1976) - gitarist in een alternatieve-rockband - promoveert in Gent onder meer op hoe je muziek maximaal kunt inzetten om jezelf een beetje te motiveren voor dat hardlooprondje. En dat is niet alleen goed nieuws voor sporters, ook mensen met de ziekte van Parkinson lijken baat te hebben bij die ‘ritmische input’.

Slaat een trage wandelaar meer aan op reggae, en heeft een hardloper meer aan snelle beats in de oren?

“Zo simpel ligt het niet. Wel is belangrijk dat het aantal beats per minuut (het tempo, kortaf bpm, red.) aansluit bij het aantal stappen dat iemand in een minuut zet. Bij wandelen heb je het dan dus over langzamere nummers van 80 tot 130 bpm, waar dat bij hardlopen eerder rond de 160 ligt. Ook zien we dat als het tempo een paar procent boven dat van de loper ligt, hij zich daaraan aanpast.”

Toch is het staptempo niet allesbepalend, de grootte van de passen speelt ook mee. Ook daar heeft muziekkeuze invloed op, zie jij in de sportschool.

“Voor de stapgrootte is juist de nadruk van de beat ten opzichte van je stappen cruciaal. Eigenlijk wil je dat dezelfde terugkerende accenten in de maat - een ‘boem’ of een ‘tjak’ - tijdens het neerzetten van hetzélfde been komen. Als een accent om de drie of zes tellen terugkomt, valt het steeds met een ander been samen. Werkt demotiverend, zien wij in het onderzoek: de stappen verkleinen. Komen terugkerende toonaccenten daarentegen elke twee of vier tellen, dan vallen ze steeds samen met het raken van de grond door dezelfde voet. De stappen vergroten en je gaat dus sneller vooruit. Popmuziek is daarom vaak geschikt, als het maar een beetje rechttoe rechtaan-ritme is.”

Waarom slaan we eigenlijk aan op muziek tijdens het bewegen?

“Eerder onderzoek laat zien hoe het auditieve gedeelte van ons brein dicht naast het motorische ligt, en bij activatie van het één krijgt het ander een duw in de rug. Zo klikt ons lichaam in het tempo dat via de oren binnenkomt. Dat is ook precies waarom mensen met parkinson al baat hebben bij een metronoom. Het gaat de bevriezing van hun beweging tegen.”

Lees ook de eerdere afleveringen uit deze rubriek:
Aflevering 1: Praat eens met dieren en luister naar ze, zegt filosoof Eva Meijer
Aflevering 2: 'Alles komt samen in de hippocampus'
-Aflevering 3: 'Suiker en vet veranderen je brein'