Direct naar artikelinhoud

Europa voelt verder weg dan ooit voor Ajax na recordzege op NAC Breda

Ajax-verdediger Matthijs de Ligt viert zijn goal (0-1) tegen NAC Breda.Beeld ANP Pro Shots

Ajax, met al zijn veronderstelde talenten, liet zich zaterdagavond een uitje in een Bredaas pretpark welgevallen: 0-8 werd het bij NAC. Het was de grootste Amsterdamse uitzege ooit in de eredivisie, maar wat was het allemaal waard geweest? In Breda voelde Europa verder weg dan ooit voor Ajax.

De eredivisie, het bedenkelijke decor in de krochten van het internationale voetballandschap, is samen met de KNVB-beker het enige podium waarop Ajax dit seizoen nog mag acteren sinds het afgelopen zomer werd uitgeschakeld in de voorrondes voor Europees voetbal. Dat gemis laat zich voelen. Vooral voor de beoogde talenten van Ajax, die - na de zo wonderlijk verlopen Europese League-campagne van vorig seizoen - toe waren aan nieuw internationaal lesmateriaal, zoals fysieke en mentale weerbaarheid, het belang van teamgeest en wat wel en niet kan op het (één na) hoogste niveau.

Nu moest het zich meten met een provincieclub als NAC Breda, waartegen alleen in de eerste vijf minuten - na een amechtige poging tot een ouderwets ‘avondje NAC’ - enige waakzaamheid moest worden geboden. Daarna was Ajax los. Frank en vrij voerde het de score op. Verdediger Matthijs de Ligt kopte een corner binnen, Donny van de Beek mocht een fraaie aanval afronden en even later kon de middenvelder opnieuw tot score komen. David Neres en wederom De Ligt brachten de ruststand op 0-5.

Keizer waakte voor te veel overmoed na de recordzege van Ajax

Symboliek

Trainer Marcel Keizer zag dat Ajax leverde wat hij had gevraagd: een goed begin. De Amsterdammers waren inderdaad goed gestart in Breda, iets wat over de vorige twee wedstrijden - tegen FC Utrecht (1-2 verlies) en Willem II (1-3 winst) - niet gezegd kon worden. Ajax voldeed aan de minimale eis van Keizer.

Maar was het allemaal waard? Tegen een elftal, NAC Breda, dat een collectieve wanprestatie leverde. Een elftal dat de coach, de Belg Stijn Vreven, tot waanzin dreef langs de zijlijn. In een uitverkocht stadion waar hartstochtelijke aanmoedigingen langzaam plaatsmaakten voor cynisme. “Alles of niets”, zong de Brabantse aanhang nadat Lasse Schöne (strafschop) en de ingevallen Klaas-Jan Huntelaar de score in de tweede helft naar 0-7 hadden gebracht. Ajax moet het hebben gevoeld. Van de Beek (droge uithaal) maakte een einde aan het eenzijdige doelpuntenfestijn.

Na afloop, in de (symboliek of niet) donkere kelder van het Rat Verlegh-stadion, de vraag aan Ajax-middenvelder Schöne wat de diepere waarde van dit ‘avondje NAC’ was geweest. Hij haalde zijn schouders op. Als het volgens hem iets had betekend, was het dat Ajax er direct na een interlandperiode weer had gestaan. Dat vraagt iets mentaals, stelde Schöne. “Maar als je efficiënt met de kansen omgaat, zoals wij, dan maakt het niet uit of je - bij wijze van spreken - gisteren nog had gespeeld. Dan voel je geen vermoeidheid. Maar we moeten niet denken dat het de komende wedstrijden allemaal vanzelf gaat.”

“De cijfers zijn duidelijk”, zei Vreven na afloop voor de camera van FOX.
Ajax-speler Nick Viergever (links) in duel met Pablo Mari (rechts) van NAC BredaBeeld ANP Pro Shots

Of Keizer iets wijzer was geworden na de twaalfde speelronde? Is hij er dan medio november eindelijk achter in welke formatie Ajax het beste rendeert? In Breda speelde Justin Kluivert op de plek van Younes en mocht Kasper Dolberg in de spits beginnen ten koste van Huntelaar. Linksachter was een plek ingeruimd voor Daley Sinkgraven, waardoor Nick Viergever naar het centrum verhuisde en Maximilian Wöber op de bank moest plaatsnemen. Van de Beek, die vorige week was gedebuteerd voor Oranje, kreeg de voorkeur boven Siem de Jong. De jongeling deed dat naar behoren. Van de Beek werd na afloop bejubeld vanwege zijn hattrick, zoals reserve Frenkie de Jong vorige week lof kreeg toebedeeld na zijn optreden met Jong Oranje tegen Jong Andorra (8-0). Het is een teken des tijds, waarin elk minimaal lichtpuntje de relativerende omstandigheden verdrijft.

Keizer waakte voor te veel overmoed na de recordzege van Ajax. “Je moet het eigenlijk zien tegen een betere tegenstander”, zei hij over zijn basiselftal. Zo eerlijk was Keizer wel.

Vreven legt schuld bij zichzelf

Schaamte overheerste bij NAC-trainer Stijn Vreven na de nederlaag tegen Ajax (0-8). “De cijfers zijn duidelijk”, zei Vreven na afloop voor de camera van FOX. “We staan hier allemaal met een rot- en schaamtegevoel.” Vreven legde de schuld vooral bij zichzelf. “Ik ben de coach, dus dit is mijn verantwoordelijkheid. Ik moet mijn team prepareren voor een wedstrijd. Het zou gek zijn als ik nu zeg dat ik mijn team goed geprepareerd heb, want daar was niets van terug te zien. We zijn in alles tekort geschoten.”