Luister naar

Budgetpolis is zijn scherpe kantjes kwijt, maar is niet zonder risico’s

Nieuws
Wie zijn zorgpremie zo laag mogelijk wil houden, kiest voor een budgetpolis. Dat is financieel gezien minder riskant dan in voorgaande jaren. Maar het blijft oppassen.
Eduard Sloot
zaterdag 18 november 2017 om 03:00
Thom Meens van de Nederlandse Patiëntenfederatie adviseert weg te blijven van – relatief goedkope – budgetpolissen, omdat het tot onverwachte doktersrekeningen kan leiden. ‘Je weet vandaag niet wat je morgen nodig hebt.’
Thom Meens van de Nederlandse Patiëntenfederatie adviseert weg te blijven van – relatief goedkope – budgetpolissen, omdat het tot onverwachte doktersrekeningen kan leiden. ‘Je weet vandaag niet wat je morgen nodig hebt.’ istock

Den Haag

Een paar jaar geleden was de budgetpolis – een goedkope zorgverzekering waarbij niet alle ziekenhuizen volledig worden vergoed – negatief in het nieuws. Patiënten kregen rekeningen van duizenden euro’s, omdat ze naar een ziekenhuis waren geweest waar hun zorgverzekeraar geen contract mee had. Bij Zilveren Kruis bijvoorbeeld ging het om honderden klanten. De verzekeraar besloot consumenten met een budgetpolis de gelegenheid te geven alsnog over te stappen naar een duurdere polis met een bredere dekking.

Tegenwoordig is de kans op nare verrassingen veel minder groot, zegt een woordvoerder van prijsvergelijker Pricewise. Consumenten weten dat ze bij een budgetpolis moeten opletten. Bovendien hebben de verzekeraars voor hun goedkoopste polissen het aantal gecontracteerde ziekenhuizen uitgebreid en is de vergoeding verhoogd wanneer klanten toch naar een ander ziekenhuis gaan. ‘Het financieel risico is nu een stuk kleiner. Als je weet waar je wel en niet heen moet, is er geen probleem.’

Het aantal klachten over de goedkoopste basisverzekering bij Zilveren Kruis is ‘drastisch verminderd’, zegt een woordvoerder. Anders dan de honderden klachten van een paar jaar geleden, gaat het nu nog om ‘een tiental’.

Dit jaar waren er volgens Pricewise drie budgetpolissen, waarbij minder ziekenhuizen zijn gecontracteerd dan gemiddeld: twee van Zilveren Kruis (de Ziezo Selectiefpolis en de Ziezo Basis Budgetpolis) en een van Zekur (de Gewoon Zekur), onderdeel van Univé. Consumenten met deze verzekering moeten dus extra opletten welk ziekenhuis ze binnenstappen. Wie naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaat, moet 20 tot 25 procent zelf betalen. Op de internetsite van deze zorgverzekeraars is terug te vinden bij welke ziekenhuizen zij behandelingen volledig vergoeden. Spoedzorg, bijvoorbeeld als iemand met de ambulance naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis moet, wordt ook met een budgetpolis in elk ziekenhuis altijd volledig vergoed.

Toch blijft de Nederlandse Patiëntenfederatie kritisch over de budgetpolis. De patiëntenorganisatie zegt nog steeds negatieve verhalen over de budgetpolis binnen te krijgen, ook al zijn het er minder dan in het verleden. ‘Maar er zijn ook minder ­budgetpolissen’, stelt zegsman Thom Meens. Hij adviseert weg te blijven van budgetpolissen, omdat het tot onverwachte doktersrekeningen kan leiden. Consumenten kiezen voor een goedkope polis omdat zij geen zorg nodig hebben, zegt hij. ‘Maar je weet vandaag niet wat je morgen nodig hebt.’

naturapolissen

Wie meer keus wil, kan terecht bij wat duurdere naturapolissen (polissen waarbij de verzekeraar de rekeningen direct betaalt). Bij zulke polissen zijn bijna alle ziekenhuizen gecontracteerd, aldus de zegsman van Pricewise. Ook is zo’n verzekering in bepaalde gevallen maar een paar euro duurder dan een budgetpolis. ‘Daar krijg je dan veel meer dekking voor. Je krijgt dan behandelingen volledig vergoed bij 98 procent van alle ziekenhuizen, in plaats van 75.’

Soms komt het voor dat patiënten zelfs in een gecontracteerd ziekenhuis een behandeling niet volledig vergoed krijgen – al gebeurt dat volgens Pricewise steeds minder. CZ hanteert voor een aantal behandelingen een ‘selectieve inkoop’. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de behandeling van een langdurige infectie na een heup- of knieprothese en bij een schisis (hazenlip). De behandeling wordt alleen volledig vergoed in ziekenhuizen die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen.

Dat leidt niet tot situaties waarbij klanten onverwacht hoge rekeningen krijgen, aldus een zegsman van CZ. Patiënten worden daarover op verschillende manieren op de hoogte gebracht. ‘Wij hebben afspraken met ziekenhuizen gemaakt dat zij patiënten hierover goed informeren. Wij ontvangen vrijwel geen klachten van verzekerden dat zij verrast zijn dat een selectief ingekochte behandeling niet wordt vergoed.’

nog niet klaar

Wie komend jaar wil overstappen naar een andere verzekering, moet zijn oude verzekering vóór 1 januari opzeggen. Voor 31 januari moet dan een nieuwe verzekering afgesloten zijn.

Daarbij is het uiteraard van belang goed te kijken met welke ziekenhuizen verzekeraars een contract hebben gesloten. Als dat geldt voor een ziekenhuis in de buurt, kan ook een budgetpolis interessant zijn, stelt de zegsman van Pricewise.

Op dit moment is dat nog lastig, omdat verzekeraars nog niet klaar zijn met het contracteren van ziekenhuizen. De Consumentenbond is daar boos over. ‘Mensen moeten nu een beslissing nemen op basis van onvolledige informatie’, aldus woordvoerder Babs van der Staak. Menzis en CZ hebben al laten weten dat verzekerden volgend jaar in elk ziekenhuis terechtkunnen, ook al hebben zij op dit moment nog geen contract afgesloten.

De Consumentenbond adviseert mensen goed te kijken wat voor zorg zij volgend jaar nodig hebben. Wellicht is het handig een aanvullende verzekering af te sluiten, of is die juist overbodig geworden, aldus woordvoerder Van der Staak. ‘Ook als je niet van plan bent over te stappen, is het toch goed je huidige polis goed tegen het licht te houden. Want er kunnen wijzigingen in je huidige verzekering zijn.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.