Luister naar

Een herfstwandeling op negenhonderd voet

Nieuws
Maakt de herfst somber? Niet als je over Nederland vliegt na de eerste nachtvorst. Fotograaf Raymond Rutting en verslaggever Bart Dirks maakten een rondje vanaf Lelystad. Het is koud, maar prachtig.
Bart Dirks redactie vk
zaterdag 18 november 2017 om 03:00
Bomen in de buurt van Lelystad.
Bomen in de buurt van Lelystad. Raymond Rutting

Het heeft vannacht gevroren en dus moet de propeller van de Cessna 172 Skyhawk eerst warmdraaien. Eenmaal in de lucht hebben alleen de inzittenden van het oranje vliegtuig nog last van de kou, telkens als fotograaf Raymond Rutting het raampje omhoog klapt om zijn telelens scherp te stellen. En dat gebeurt voortdurend, zo mooi is Nederland in dit jaargetijde.

En weg zijn we. Vanuit Lelystad via Urk naar de Marker Wadden, de nieuwe archipel in het Markermeer. Van boven af lijkt het alsof iemand gedachteloos kringen en lijnen heeft getrokken om ze na te bouwen van zand, klei en slib. Het natuur- en recreatiegebied is nog vol in ontwikkeling, maar de driemaster Abel Tasman heeft al met een groep nieuwsgierigen aangelegd in het tekentafellandschap.

Verder gaat het, over sloten en grasland. Windturbines draaien loom hun rondjes, tractors ploegen strakke voren in de klei, een boer kuilt veevoer in. Dan dringt de geur van lijnolie de Cessna binnen - onder ons ligt de linoleumfabriek van Krommenie. IJmuiden volgt, de Hoogovens - moeten we nog Tata Steel zeggen of al ThijssenKrupp? De rookpluimen lijken van watten gemaakt.

Maar we zoeken rust en ruimte. Daar is de zeekust. Een fietser ploetert langs de branding over het okerkleurige strand, de laaghangende zon tegemoet. De skyline van Den Haag, mooie stad achter de duinen, doemt op tussen nevel en wolk.

Het is november, dus de tijd gaat snel. Het gefilterde zonlicht raakt in lange banen kerktorens en koeien, bomen en boerderijen. Een zeilboot op het Veerse Meer. Zwanen en een fluisterboot in de Biesbosch. Een perceel met rode kool. Zonnepanelen op een schuur.

Optrekkende mist wordt lage bewolking. Nog een paar keer gooit Raymond Rutting het raampje open, het is inmiddels stervenskoud geworden op de achterbank van de Cessna. Het is nog net niet te heiig om de kleurenpracht van de Veluwe te vangen - groen, geel, oker, goud. Dan gaat de vitrage weer dicht.

Tijd om te landen in Lelystad, tijd om op te warmen. Het was een perfecte dag voor een herfstwandeling op negenhonderd voet. ?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.

Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’