Luister naar

succesvol na je studie filosofie

Nieuws
Filosofie wordt nogal eens aangeduid als pretstudie. Niet zo gek, want dertien procent van de filosofiestudenten zit tien jaar na het behalen van het bachelordiploma werkloos thuis, bleek uit eerder onderzoek van Elsevier. Bij de gemiddelde academische opleiding is dat drie procent.
Arjan van der Linden
zaterdag 18 november 2017 om 03:00
succesvol na je studie filosofie
succesvol na je studie filosofie

Dat het ook anders kan, bewijzen vijf oud-filosofiestudenten in een interview met hetzelfde blad. Lisa Westerveld werd GroenLinks-Kamerlid en Thomas Widdershoven is grafisch ontwerper. Zij geven samen met de andere geïnterviewden aan dat de analytische vaardigheden die ze hebben meegekregen tijdens hun studie onmisbaar zijn bij het werk dat ze nu doen. ‘Ik werd niet aangenomen omdat ik Kants theorie kan uitleggen, wel omdat ik buiten kaders kan denken, problemen herken of juist zie dat iets toeval is, in plaats van dat er een causaal verband is’, zegt Nienke van Liempd, die werkzaam is bij een onderwijslogistieke organisatie, daarover in Elsevier. Opvallend is dat zij de enige geïnterviewde is die zich nog filosoof durft te noemen. De rest van de oud-studenten vindt hun functie te ver afstaan van de filosofische praktijk om die titel nog te mogen dragen.

Erg veel moeite lijken ze daar niet mee te hebben. Stuk voor stuk geven de oud-studenten aan achteraf geen spijt te hebben van hun keuze voor de studie filosofie.

niet behandelen is ook een optie

Een arts mag euthanasie plegen bij een patiënt, als ze samen tot de overtuiging zijn gekomen dat er in de situatie van de patiënt geen andere oplossing is. Dat is de strekking van de euthanasiewet.

Dat betekent dat ook de optie besproken moet worden om te stoppen met, of niet te beginnen aan behandelingen die de levensloop kunnen verlengen. Artsen realiseren zich vaak niet dat die optie er is, schrijft dr. Jan van der Meulen in Medisch Contact. Hij geeft drie voorbeelden van gevallen waarbij hij zelf heeft gezien dat die optie niet werd besproken met de patiënt. Ook schrijft hij dat hij veel euthanasieartsen gesproken heeft die niet doorhadden dat deze mogelijkheid altijd besproken moet worden met de patiënt. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat medicijnen vaak tot vlak voor het overlijden worden gegeven.

Al met al valt niet uit te sluiten dat er in de afgelopen jaren op een aantal patiënten euthanasie is toegepast die niet aan de wet voldeed. Een zorgelijke constatering, concludeert Medisch Contact.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’

Linda Nooitmeer: 'Dat er geld beschikbaar komt voor naamswijzigingen is van grote symbolische waarde.'

Besteding gelden slavernijverleden gefragmenteerd: vooral naar onderzoek en naamswijzigingen

Hoe worden de toegezegde 200 miljoen euro bij de slavernij-excuses besteed? Behoorlijk gefragmenteerd en met veel aandacht aan onderzoek, blijkt uit het maandag door het kabinet gepresenteerde overzicht.

'Gebruik in huis geen bedekkende termen voor de dood. Mensen noemen het weleens slapen, maar dat is verwarrend voor een kind.'

Hoe help je een kind dat rouwt om een overleden broer of zus? Vraag niet: 'Hoe voel je je nu?'

Het verlies van een broer of zus is enorm ingrijpend voor kinderen, weet kinderpsycholoog Carine Kappeyne van de Coppello (60). Hoe kun je als ouder nabij zijn? ‘Leg uit wat de dood betekent en praat er niet omheen.’

Afbeelding

Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.