Luister naar

Zorgverzekeraars richten zich op specifieke groepen

Nieuws
Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Toch profileren diverse aanbieders van zorgpolissen zich als dé verzekeraar van een bepaalde doelgroep.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
zaterdag 18 november 2017 om 03:00

jongeren

Jongeren verbruiken relatief weinig zorg. ‘Jongerenpakketten’ kenmerken zich daarom door lage prijzen en een beperkte zorgkeuze. Zo biedt Zilveren Kruis studenten in het hoger onderwijs 10 procent korting op de basisverzekering. Via de aanvullende polis krijgen verzekerden onder meer extra vergoeding voor blessureconsult door een sportarts. Verzekeraar Besured biedt een extra servicepakket met korting op een fitnessabonnement, saunabezoek en ooglaseren. En voor de jonge reizigers biedt FLKS Zorgverzekering (Avéro Achmea) in een aanvullend pakket voor reislustige jongeren volledige vergoeding van spoedeisende hulp in het buitenland.

senioren

Ouderen zijn de grootverbruikers in de zorg. Zij hechten daarom aan een goede dekking van zorgkosten. Maar ook weer niet van alles. Voor pakketten met ruime vergoedingen voor leesbrillen, gehoorapparaten en kunstgebitten hebben senioren wel belangstelling, maar aan vergoeding van bijvoorbeeld kraamzorg en de bezoekjes aan de orthodontist hebben ze op hun leeftijd niet meer zo veel.

Verzekeraars spelen daarop in met uitvoerige aanvullende polissen, veelal te herkennen aan namen waarin ‘vitaal’ of ‘plus’ voorkomt. Zorgverzekeraar VGZ biedt bijvoorbeeld aanvullende pakketten met ‘ruime vergoedingen voor fysiotherapie, tandzorg, alternatieve zorg en mantelzorg’. Zorgverzekering PlusGezond vergoedt via een aanvullend pakket de rijbewijskeuring en preventief onderzoek naar prostaat-, borstkanker en hart- en bloedvaten.

beroepsgroepen

Er bestaan typische beroepskwalen. Ook daar spelen verzekeraars op in. Zo profileren IZZ en VvAA zich als verzekeraars van zorgpersoneel. UMC Zorgverzekering richt zich – nog specifieker – op werknemers van universitaire medische centra. De Politie Zorgpolis belooft snelle en goede zorg bij arbeidsgerelateerde klachten, PNOZorg noemt zich de verzekeraar voor creatief Nederland, Zorgzaam zorgverzekeringen zegt dé verzekering te zijn voor defensiepersoneel, AZVZ richt zich op maritieme werknemers en IZA op medewerkers van gemeenten, provincies en waterschappen. Met een collectieve korting zijn deze verzekeringen aantrekkelijk voor werknemers.

christenen

In de zorg spelen tal van medisch-ethische kwesties. Omdat de meeste christenen niet achter alles staan wat op medisch gebied mogelijk is, is er ook voor deze groep een speciale verzekeraar: Pro Life zorgverzekeringen, een label van Zilveren Kruis. Deze sluit een aantal behandelingen uit van vergoeding, onder meer ‘medische handelingen die het leven beëindigen of ingrijpend veranderen’. Concreet: abortus (tenzij het leven van de moeder in gevaar is), euthanasie, geslachtsverandering. Ook ivf waarbij geslachtscellen worden gebruikt die niet van de wettelijke partner zijn, ivf waarbij restembryo’s overblijven en kunstmatige inseminatie met donorsperma worden niet vergoed. De aanvullende ‘principe polissen’ wijzen de weg naar christelijke behandelaars. Ook heeft de verzekeraar iemand in dienst die advies geeft bij medisch-ethische afwegingen. <

meer specifieke groepen

Buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken – flexmigranten – zijn verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Verzekeraar Holland Zorg richt zich op deze groep. Het meest opvallende is dat via een aanvullende pakket het wettelijk verplichte eigen risico (385 euro in 2017) verzekerd kan worden.

Promovendum is een verzekeraar die zich op hogeropgeleiden richt. Deze groep maakt minder schade en leeft bovengemiddeld gezond, waardoor de premies laag gehouden kunnen worden, zo is de filosofie.

Zorgcollectief FNV Menzis biedt korting op de basis- en aanvullende zorgverzekering aan leden van vakbond FNV. Ook komen verzekerden in aanmerking voor een gratis health check. Het gaat om een potentieel grote doelgroep, want de FNV telt 1,1 miljoen leden.

hoe ouder, hoe trouwer

Hoe hoger de leeftijd, hoe trouwer mensen zijn aan hun zorgverzekeraar. Dat bleek deze week uit onderzoek van Startpagina Zorgverzekering Monitor onder 1800 verzekerden. Van de ondervraagde vijftigplussers is driekwart de afgelopen vijf jaar niet gewisseld van zorgverzekering. Zes van de tien ondervraagde ouderen is ook dit jaar niet van plan over te stappen. De twijfel is het minst groot bij zeventigplussers. Van hen blijft driekwart dit jaar zeker bij hun zorgverzekeraar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?