Luister naar

Mbo’ers moeten leven lang blijven leren

Nieuws
Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) moet om te blijven aansluiten bij de arbeidsmarkt meer ­trajecten voor leren en werken ­ontwikkelen en intensiever samenwerken met het bedrijfsleven.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
vrijdag 17 november 2017 om 03:00
Leerlingen die de opleiding werktuigkunde volgen zijn onder begeleiding aan het werk bij het ROC Gilde in Roermond. Naast de uren die ze op school doorbrengen, lopen de leerlingen stage om praktijkervaring op te doen.
Leerlingen die de opleiding werktuigkunde volgen zijn onder begeleiding aan het werk bij het ROC Gilde in Roermond. Naast de uren die ze op school doorbrengen, lopen de leerlingen stage om praktijkervaring op te doen. anp / Remko de Waal en Lex van Lieshout

Den Haag

Dit schrijft de Sociaal-Economische Raad (SER) in een advies over ‘toekomstgericht beroepsonderwijs’ dat vandaag wordt gepresenteerd.

‘Door robotisering en automatisering verdwijnen oude banen, bijvoorbeeld in de economisch-administratieve sector’, zegt Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER, in toelichting op het advies. Deze raad adviseert de regering en het parlement over het sociaal-economische beleid. ‘Tegelijk komen er door de technologisering en de energietransitie nieuwe banen bij, zoals het installeren van zonnepanelen.’

Door deze ontwikkelingen dreigen meer ‘mismatches’ te ontstaan op de arbeidsmarkt, verwacht het adviesorgaan. Ofwel: als de opleidingen onvoldoende inspelen op de veranderende arbeidsmarkt, komen mbo’ers straks moeilijker aan werk.

Dit raakt veel Nederlanders, want bijna de helft van de beroepsbevolking heeft een opleiding in het mbo gevolgd. Nu al kampen sectoren als de installatiebranche, de bouw, de zorg en het onderwijs met niet of moeilijk te vervullen vacatures.

kennis veroudert

De SER stelt vast dat leren steeds meer een levenslang proces wordt dat niet stopt bij het behalen van een diploma. Als gevolg van de technologisering van de arbeidsmarkt raken kennis en vaardigheden namelijk steeds sneller verouderd. Het mbo moet studenten tijdens hun studie daarom de vaardigheden bijbrengen om zich te kunnen blijven ontwikkelen. ‘Er zijn nu al ongeveer twee miljoen mensen laaggeletterd. Door de digitalisering kunnen dat er nog meer worden’, zegt Hamer.

Er ligt voor het mbo de ‘enorme uitdaging’ om nieuwe leervormen te ontwikkelen voor werkenden en werkzoekenden die zich willen of moeten bij- of omscholen, schrijft de SER in het advies. ‘We moeten de school in het bedrijf brengen en het bedrijf in de school’, zegt Hamer. De mbo’s hebben ook nog te maken met interne uitdagingen. Het aantal studenten zal teruglopen door demografische ontwikkelingen en de docenten zijn aan het vergrijzen.

De aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt is gemiddeld genomen nog goed, volgens de SER. Velen vinden binnen een maand na diplomering werk.

Er zijn twee leerwegen in het mbo: de beroepsopleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). In de bol zitten studenten vooral op school. Daarnaast lopen ze stages om praktijkervaring op te doen. In de bbl werken studenten bij een leerbedrijf en gaan ze over het algemeen één dag per week naar school. Zowel de bol als de bbl hebben opleidingen op 4 niveaus, die opklimmen in moeilijkheidsgraad. Zorgen zijn er nu vooral over de niveau 2-opgeleiden in de bol, schrijft de SER. Ze komen moeilijker aan het werk, zijn vaker werkloos of werken (langdurig) in flexibel verband.

Mbo’ers van alle niveaus die de bbl volgen, doen het over het algemeen goed op de arbeidsmarkt. De werkloosheidscijfers voor deze groep mbo’ers liggen laag en ook na een aantal jaren hebben zij nog werk. Er bestaan wel grote verschillen tussen vergelijkbare opleidingen aan verschillende instellingen in de mate waarin mbo-gediplomeerden werk vinden, constateert de SER.

studiekeuze

De raad vindt dat er hogere eisen gesteld moeten worden aan de kans op een baan die opleidingen bieden. Ook zouden studenten een meer bewuste studiekeuze moeten maken. Daarvoor is het belangrijk dat zij in het voortgezet onderwijs op tijd beroepsoriëntatie aangeboden krijgen.

De SER bepleit een nationaal akkoord tussen het onderwijs, het bedrijfsleven, de publieke sector en de werkgevers- en werknemersorganisaties, om te bewaken dat de mbo’s blijven inspelen op de veranderende arbeidsmarkt. ‘Er moet een sterke leercultuur komen.’ <

 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.