Direct naar artikelinhoud

Amsterdamse terrassen met extra lang zon

Niks fijner dan op een Amsterdams terras hangen. Dit zijn Amsterdamse terrassen waar je extra lang in de zon kunt zitten.

Bij het nieuwe Kaap Oost (geopend in april) zit je heel lang in de zon.Beeld Jesper Boot

Noord
Terrasjes aan het water en nog niet helemaal volgebouwd. In Noord is het prima zonnebaden. Bijvoorbeeld bij Hangar en bij de Ceuvel, industriële tentjes maar wel gezellig. En moeten we nog zeggen dat je bij Pllek lekker in het zonnetje zit? Nou, vooruit. Op het strand van Pllek waan je je ook in april al in een hittegolf. Ook een plek om met je kinderen neer te strijken, maar dat kan nog beter bij Stroop. Of bijvoorbeeld bij nieuwe biertuin Proost, waar je vrij bent om ook gewoon een fikkie te stoken, als je dat leuk vindt.

Waan je in een hittegolf aan het IJBeeld Mats van Soolingen

Oost
Oost heeft veel dakterrassen. Denk aan Hopp Amsterdam (voorheen Nest) en Badplaats van het Volkshotel (eigenlijk meer een spa en alleen op zondagmiddag toegankelijk). En dan heb je onder zeeniveau ook nog een paar lekkere plekjes in Oost, zoals Elsa's, Hesp en de Vergulden Eenhoorn, waar zelfs een waterig zonnetje aangenaam is.

Vanaf het verhoogde terras van Park bij Hotel Arena heb je heerlijk uitzicht over het Oosterpark. Nog meer groen; in het Flevorpark ligt al jarenlang een verborgen pareltje: distilleerderij 't Nieuwe Diep. Aan het water zonnen kan natuurlijk ook: bij Riva trekken de bootjes op de Amstel voorbij, net als hij 't Huis aan de Amstel aan de overkant. En brouwerij Poesiat en Kater heeft niet alleen veel bier, ook een flink terras.

Maar bij Oost hoort natuurlijk ook het Oostelijk Havengebied, en IJburg. Op het KNSM-eiland kun je voor een paar uur zon neerstrijken bij Kanis en Meiland, met uitzicht over het water. En in de enorm grote tuin van HappyHappyJoyJoy bestel je je drankjes aan de buitenbar. Een eind verderop kun je natuurlijk naar Blijburg aan Zee, met rondom zon en zand. Nog meer zand: Kaap Oost, waar je drankjes kunt drinken én avonturiers kunnen landzeilen.
Ook leuk: Café Vrijburcht, met uitzicht op water en het groen van het Diemerpark.

Héél lekker buiten eten

Op deze terrassen eet je volgens Hiske Versprille hartstikke lekker. Zongarantie is minder goed, maar de smaakpapillen willen ook wat.

Ook met een beetje wind zit je bij Hopp Amsterdam nog primaBeeld Eva Plevier

Zuid
Bij Gent aan de Schinkel kun je met een dekentje heerlijk op het terras zitten als het zonnetje schijnt. Als je dat te rumoerig vindt, kun je doorfietsen naar het Blauwe Theehuis in het Vondelpark. Heb je geen zin in self-service? Ga dan naar het heuse bierbordes van Vondelpark3. Bij De Waterfront aan de Nieuwe Meer zit je helemaal lekker in de zon, maar dan moet je wel een windjackie aan.

In De Pijp zijn natuurkijk tientallen cafés maar zit je snel in de schaduw van bomen en huizen. Op het Heinekenplein is wel ruimte voor de zon, bijvoorbeeld bij De Tulp. En d'Overkant in de Rivierenbuurt zit handig op een hoek, dat betekent twee terrassen, kun je meedraaien met de zon. Ook bij Café Vrijdag zit je ruim.

Het terras heet het BierbordesBeeld anp

West
Ook in West zijn rooftops zijn hier ook al ingeburgerd, bij Floor17 zit je prinsheerlijk (uit de wind) in een zitzak aan een cocktail te slurpen. Iets hipper publiek zit bij Radijs aan de Admiralengracht. En het Westerpark is natuurlijk ook een heerlijke plek om voorzichtig te zonnen, bijvoorbeeld bij Pacific Park, de Ton Ton Club of op het Westergasterras zit je - al dan niet op een zitzak - lekker lang in de zon. 

Liever aan het water? Strijk dan neer bij Meneer Nieges aan het IJ of bij Edel aan de Kostverlorenvaart.

Op een stoel of op een zitzak aan het water, op het Westergasterras in het Westerpark heeft de zon alle ruimte.Beeld Steef Fleur

Centrum
Waar vind je in het centrum een terras waar de rolkoffers niet over je tenen rijden? Wij koppen 'm graag in: Hanneke's Boom en Roest. Ja, horen we u denken: zo kan ik het ook. Okay dan: de Soundgarden, het terras zit aan de kant van de Lijnbaansgracht, niet ver van het 'tropische' terras van de Waterkant. Lekker rustig is het terras van Pension Homeland, dat van onze recensent vijf sterren kreeg. Nog een verstopte groene oase: Dignita Hoftuin

En hoewel hier het rolkoffergevaar wat groot is, zit je op de terrasjes op de Nieuwmarkt ook nog verrassend lang in de zon.

Op de Nieuwmarkt zit je heerlijk, wel oppassen voor je tenenBeeld Parool

Nieuw-West
Bij Hotel Buiten, aan de noordkant van de Sloterplas, sie je soow de son in de Sloterplas sakken. En het is een eindje fietsen, maar bij Het Rijk van de Keizer zit je heerlijk. Zo aan de rand van de stad, in het weiland, zou je bijna denken dat het zomervakantie is. Vlakbij Sloterdijk is het ook goed toeven, op het dak van Bret. Wie wel van een spelletje houdt kan bij Puck tussen het zonnen door aan de airhockey.

Aan de noordkant van de Sloterplas zit Hotel BuitenBeeld Rink Hof

Zuidoost
De leuke terassen zijn in Zuidoost niet breed gezaaid, maar bij Oma Ietje op het Heesterveld kun je lekker zitten. Bij dit koffiezaakje kun je terecht voor broodjes en salades en ze serveren ook een lekker seizoensbiertje. Bierliefhebbers kunnen ook naar De Proefzaak, het proeflokaal van Brouwerij Kleiburg.

Nog een stukje verderop, bij de Gaasperplas, zit Boerderij Langerlust, een idyllisch plekje midden in het groen.

En natuurlijk is er gloednieuw dakterras Jackie: een verstopte daktuin waar je rabarbercocktails drinkt tussen de grijze kantoortorens.

Terraswijntest

Harold Hamersma onderwierp de wijnen op de Amsterdamse terassen aan een test.

Boerderij Langerlust is een idyllisch plekjeBeeld Mats van Soolingen

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.