Luister naar

‘Biertje bij de kapper is een slecht signaal’

Nieuws
Gezondheidsorganisaties en verslavingsexperts maken zich ernstige zorgen over de lobby van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om de Drank- en Horecawet te verruimen.
Ianthe Sahadat Michiel van der Geest redactie vk
zaterdag 23 september 2017 om 03:00
Minder drinken lukt alleen als alcohol minder goed verkrijgbaar is.
Minder drinken lukt alleen als alcohol minder goed verkrijgbaar is. anp / Robin van Lonkhuijsen

Amsterdam

De VNG pleit in Den Haag voor aanpassing van die wet, zodat gemeenten voortaan zelf kunnen beslissen welke winkels – buiten de horeca, slijterijen en supermarkten – alcohol mogen verkopen en schenken. Denk aan een wijntje in de boekhandel, een glas champagne bij het uitzoeken van een bruidsjurk, of een biertje bij de kapper.

Het enthousiasme voor blurring, zoals het vermengen van horeca en detailhandel wordt genoemd, is bij gemeenten en ondernemers groot. Dat blijkt uit een proef in 36 gemeentes, waarover VNG onlangs een rapport openbaar maakte. De binnensteden en de ondernemers varen er wel bij, het komt de levendigheid van winkelgebieden die het toch al zo moeilijk hebben ten goede en er waren geen negatieve gevolgen voor de openbare orde.

Burgemeester Pieter Verhoeve (SGP) van Oudewater die het rapport presenteerde, vindt aanpassing van de wet hard nodig. Het huidige stelsel kent een rigide scheidslijn: horeca, slijters en winkels zijn strikt gescheiden. ‘Dat is ogenschijnlijk simpel, maar in de praktijk lastig te handhaven. Mensen willen de winkelgebieden in omdat er horeca en vertier is. Daarop springen ondernemers in. Alcohol speelt een rol, maar het gaat ook om de strandtenteigenaar die schepnetjes wil verkopen. Als we die mengvormen kapot gaan handhaven, staan we innovatie in de weg.’

haaks

De mogelijke versoepeling van de Drank- en Horecawet staat haaks op de wens van de Gezondheidsraad en Wereldgezondheidsorganisatie. Zij pleiten juist voor een vermindering van verkooppunten en plaatsen waar alcohol wordt geschonken. De gezondheidsrisico’s van alcoholconsumptie zijn groot. Met name het risico op tal van vormen van kanker wordt verhoogd, al vanaf de consumptie van een glas per dag.

‘Ik vind dit een slecht signaal’, zegt Jaap Seidell, voedingshoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. ‘Deze maatregel drijft de consumptie op, terwijl we al zo’n groot alcoholprobleem hebben. Al het onderzoek toont aan: minder drinken lukt alleen als alcohol minder goed verkrijgbaar is. Deze lobby is in tegenspraak met alles wat we weten over in de invloed van alcohol op onze gezondheid.’

Volgens Rob Bovens, lector verslavingspreventie aan de Hogeschool Windesheim, moet de overheid veel kritischer kijken naar de normalisering van alcohol. ‘We moeten af van het idee dat alcohol de manier is om mensen te trekken, dat het erbij hoort. Als je het in toenemende mate laagdrempelig maakt, komen veel meer mensen in de problemen. Er zijn nu al 1,1 miljoen Nederlanders van wie het alcoholgebruik problematisch is: hun drankgebruik leidt tot huiselijk geweld, conflicten op werk of ongelukken in het verkeer.’

drempel

Bovens trekt graag de parallel met gokproblematiek in de jaren negentig. ‘De truc was om een uitdrukkelijke scheiding te maken: als je naar het casino gaat, weet je dat je daar komt om te gokken. Dat geeft een drempel. Na het verbieden van gokautomaten in de cafés en cafetaria’s, daalde het aantal gokverslaafden binnen twee jaar tijd enorm.’ Zo’n duidelijke scheiding zou de overheid ook moeten nastreven voor alcohol, vindt Bovens. ‘Je moet het niet tegenkomen op plekken waar het niet logisch is.’

Het is aan het nieuwe kabinet om met een voorstel te komen hoe de nieuwe Drank- en Horecawet er uiteindelijk uit komt te zien. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.