Luister naar

Weinig interesse in NIP-test

Nieuws
Zwangere vrouwen hebben weinig belangstelling voor de gesubsidieerde NIP-test. Door deze test kunnen afwijkingen bij het ongeboren kind, zoals het syndroom van Down, worden opgespoord.
Charlotte Huisman redactie vk
zaterdag 23 september 2017 om 03:00
Sinds de overheid de NIP-test subsidieert, is er geen stormloop op de test gekomen, zoals deskundigen voorspelden.
Sinds de overheid de NIP-test subsidieert, is er geen stormloop op de test gekomen, zoals deskundigen voorspelden. istock

Rotterdam

Het aanbieden van de NIP-test aan zwangere vrouwen, sinds 1 april van dit jaar, heeft nauwelijks geleid tot meer prenatale screenings op onder meer het syndroom van Down. Ongeveer 40 procent van de vrouwen kiest daar nu voor, terwijl vóór april rond de 35 procent zich liet testen. Toen werd alleen de minder betrouwbare combinatietest aangeboden.

Op basis van een vragenlijststudie, was voorspeld dat aanzienlijk meer zwangere vrouwen, namelijk de helft, zouden kiezen voor de NIP-test, waarvoor vrouwen vóór 1 april nog naar België moesten reizen. ‘De stormloop was er alleen in de eerste week’, zegt Robert-Jan Galjaard, klinisch geneticus van het Erasmus MC. ‘Sommige vrouwen hadden blijkbaar gewacht tot zij de test in Nederland konden doen.’

onder druk

In de eerste vijf maanden van het onderzoek hebben ongeveer 30.000 zwangere vrouwen een NIP-test laten doen. In 0,3 procent van de testen zijn aanwijzingen gevonden dat het ongeboren kind het downsyndroom heeft. Voor de andere twee chromosomale afwijkingen waarop wordt getest, het Edwards- en Patausyndroom, is dat ieder 0,1 procent. Deze getallen komen overeen met wat vooraf was geschat op basis van internationale studies.

De laboratoria van drie academische ziekenhuizen, het Erasmus MC, het VUmc en het Maastricht UMC, voeren het onderzoek uit, dat loopt tot 2020. Het onderzoeken van het ongeboren kind op chromosomale afwijkingen, waaronder het syndroom van Down, ligt in Nederland gevoelig, omdat dit onderzoek zou leiden tot meer abortussen.

Vooraf klonk de angst dat zwangeren zich onder druk gezet zouden voelen om zich te laten screenen, nu de betrouwbare test wordt aangeboden. Ook werd gevreesd dat ze de test zouden ondergaan zonder er goed over te hebben nagedacht of dat de samenleving minder tolerantie zou kunnen opbrengen voor kinderen met een afwijking. Uit de eerste resultaten blijkt zeker niet dat die angsten terecht zijn.

‘De overgrote meerderheid van de ondervraagden zegt: dat is een keus die de vrouw zelf moet maken’, zegt Galjaard. ‘We zijn gemiddeld toleranter dan we denken. In Nederland denken we niet: mensen met een beperking kosten veel geld, die mogen er niet zijn. Het angstbeeld dat Nederland richting een downloze samenleving zou gaan en dat de acceptie van deze kinderen zou afnemen, is mogelijk niet terecht.’

zelf bepalen

In Rotterdam doet Galjaard specifiek onderzoek naar wat mensen verder zouden willen weten bij het prenatale onderzoek en waar de grens ligt. ‘Duidelijk blijkt dat vrouwen zelf willen bepalen wat ze laten testen.’

Ongeveer 80 procent van de vrouwen die een NIP-test doen, wil ook geïnformeerd worden over andere chromosomale afwijkingen.

Maar vrouwen willen niet alles weten, zegt Galjaard. ‘Bijvoorbeeld niet dat hun kind na het dertigste levensjaar een grotere kans heeft op een ziekte. Maar wel alles over de gezondheid van hun kind en van mogelijke ziektes, die op jonge leeftijd kunnen leiden tot de dood.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).