Luister naar

Ook omgeving van Chemours verontreinigd

Nieuws
Omwonenden van het bedrijf Chemours – het vroegere DuPont – doen er goed aan geen fruit en groenten meer uit eigen tuin te eten. De omgeving van de Dordtse teflonfabriek is namelijk veel sterker verontreinigd met het giftige GenX dan werd verondersteld.
Iris Koppe Robert van der Noordaa redactie vk
vrijdag 21 juli 2017 om 03:00
Ingang van Chemours in Dordrecht.
Ingang van Chemours in Dordrecht. anp

Dordrecht

Dat zeggen toxicologen van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam die oppervlakten in de buurt van de fabriek bemonsterden en analyseerden.

Op de bladeren van planten en op gras in een omtrek van meer dan een kilometer rondom de fabriek is de concentratie GenX volgens de wetenschappers zo hoog, dat het een mogelijk gevaar vormt voor de gezondheid. Ook het in het verleden gebruikte kankerverwekkende perfluoroctaanzuur PFOA (ook wel C8 genoemd) bleek op planten en bomen veel meer voor te komen dan werd aangenomen.

Het was vooral het hoge gehalte aan PFOA dat de onderzoekers van de VU opmerkelijk vonden. ‘Doordat gras en bladeren afsterven en gemaaid worden, zou je PFOA na vijf jaar alleen maar in lage concentraties moeten terugvinden’, zegt toxicoloog Jacob de Boer van de VU, die het onderzoek uitvoerde. ‘Op basis van de resultaten lijkt het er nu op dat Chemours mogelijk helemaal niet gestopt is met het gebruik van PFOA.’

De discussie over de veiligheid van Chemours voor werknemers en omwonenden sleept al jaren en leidt geregeld tot bemoeienis van de overheid. PFOA werd in 2013 op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen van het Europees Chemicaliënagentschap opgenomen. Het Dordtse Chemours gebruikte de stof tussen 1970-2012 voor de productie van teflon, dat onder meer in antiaanbaklagen, pizzadozen en flosdraad zit. Het bedrijf stapte in 2012 over op het veiliger GenX, al zou deze stof volgens sommige toxicologen even slecht zijn voor de volksgezondheid als PFOA.

Volgens Martin van den Berg, toxicoloog van de Universiteit Utrecht, zijn de resultaten van het VU-rapport opzienbarend. ‘Nu deze concentraties bekend zijn, moeten mensen in de buurt van Chemours geen groenten meer uit eigen tuin eten’, zegt van den Berg. ‘De Nederlandse overheid moet zo snel mogelijk analyses uitvoeren om te kijken hoe groot het gevaar precies is voor de volksgezondheid. Het gif zit niet alleen op de bladeren, maar in het hele gewas. Planten nemen namelijk ook met hun wortels verontreinigd water op.

niet verbazingwekkend

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) trof een paar maanden eerder bij een bloedonderzoek onder 382 mensen in de omgeving van Chemours al concentraties tot wel 147 nanogram PFOA per milliliter bloed aan – ruim boven de veilig geachte grens van 89 nanogram. RIVM-woordvoerder Harald Wychelt vindt het niet verbazingwekkend dat PFOA nog in en rond de fabriek wordt aangetroffen. ‘PFOA is een verbinding die zeer langzaam uiteenvalt’, zegt hij. ‘Maar naar de hoogte van deze concentraties bij planten moeten we wel serieus gaan kijken.’

Chemours kan op dit moment geen commentaar geven op de onderzoeksresultaten. Wel kan het bedrijf met zekerheid zeggen dat PFOA sinds 2012 niet meer op de locatie in Dordrecht wordt gebruikt.

Volgens het bedrijf zijn ‘verdere berekeningen nodig om aan te tonen dat PFOA van de grond en het grondwater naar het gras en de bladeren van bomen heeft kunnen komen’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.