Direct naar artikelinhoud

O.J. Simpson in oktober vervroegd vrijgelaten

O.J. Simpson op weg naar de zitting over zijn vervroegde vrijlating in het Lovelock Correctional Centre in Nevada, waar hij gedetineerd is.Beeld AFP

De voormalige footballspeler, televisie- en filmster O.J. Simpson (70) komt in oktober voorwaardelijk vrij. Hij heeft dan negen jaar gevangen gezeten voor een gewapende overval.

De reclasseringscommissie van de staat Nevada besloot tot vrijlating van Simpson na een zitting waarin onder anderen een van zijn slachtoffers en zijn dochter werden gehoord. Volgens de commissie heeft Simpson zich tijdens zijn gevangenschap goed gedragen en vormt hij geen gevaar voor het publiek.

Trofeeën

Simpson werd in 2008 veroordeeld tot 33 jaar cel wegens een gewapende overval in een hotel in Houston, een jaar eerder. Daar stormde hij met vijf anderen de hotelkamer binnen van twee verzamelaars van onder meer sportonderscheidingen, en eiste van hen een aantal trofeeën uit zijn carrière terug die hem volgens de voormalige football-speler rechtmatig toebehoorden.

Simpson tijdens de hoorzitting vandaag.Beeld AP

In 1994 was Simpson al eerder gearresteerd  wegens verdenking van moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown Simpson en haar man Ron Goldman in Los Angeles. In 1995 achtte een jury hem onschuldig en werd hij vrijgesproken van die dubbele moord, na een geruchtmakend proces dat in de VS en in grote delen van de wereld nauwgezet werd gevolgd. De moorden zijn nadien nooit opgelost en veel Amerikanen denken tot op de dag van vandaag dat Simpson wel de dader was.

Respectvol

In de zaak van de latere gewapende overval wordt Simpson dus nu voorwaardelijk vrijgelaten op 1 oktober. "Dank u", zei hij tegen de commissie die de vervroegde invrijheidstelling moest beoordelen. "Ik heb mijn tijd uitgezeten", zei Simpson. "Ik heb het zo goed en respectvol als mogelijk is, proberen te doen. Ik denk dat als u het aan de bewakers zou vragen, zij dit zouden bevestigen."

"Ik heb negen jaar lang niet geklaagd", aldus de gewezen football-ster en acteur over zijn tijd achter de tralies. "Ik heb geprobeerd om hulpvaardig te zijn. Dat is het leven dat ik leidde omdat ik terug wil naar mijn kinderen en familie."