Direct naar artikelinhoud

Stad strooit met geld tijdens marathonvergadering

Vlak voor de zomervakantie zijn er in de gemeenteraad tijdens een marathonvergadering tientallen kleine en grote besluiten genomen. Alle aangenomen voorstellen gaan de stad veranderen, hoewel het ene besluit meer impact heeft dan andere.

De raadzaal in het stadhuis van Amsterdam.Beeld anp

De coalitiepartijen D66, VVD en SP hadden als machthebbers de eerste keuze. Zo krijgen leraren op verzoek van D66 voorrang op de wachtlijst voor een sociale huurwoning.

Bedreigde ondernemers kunnen op voorspraak van de VVD rekenen op subsidie voor veiligheidsmaatregelen en wordt ook nog een belangrijke wens van de SP ingewilligd: er komt een einde aan de dure afscheidsrecepties van raadsleden bij hun vertrek.

Sportwethouder Eric van der Burg kreeg de opdracht een poging te doen om de Invictus games voor veteranen naar Amsterdam te halen, Arjan Vliegenthart moet een plan gaan maken om werkeloze jongeren en asielzoekers aan het werk te zetten bij bloembollenbedrijven rondom de stad.

De PvdA is blij met de oprichting van een netwerk voor 'roze leraren', waarin docenten met een LHBT-achtergrond problemen rond homo-acceptatie kunnen delen.

Onderzoeksmoties
Traditiegetrouw vinden coalitie en oppositie elkaar vooral bij de onderzoeksmoties. Dit zijn voorstellen waarin het stadsbestuur wordt opgeroepen om iets nieuws te onderzoeken, zonder dat het voorstel meteen al teveel budget kost. Zo moeten vóór het einde van het jaar de nut en noodzaak van de oprichting van een gemeentelijke woningcorporatie uiteengezet worden op verzoek van GroenLinks.

Ook kreeg deze partij een meerderheid voor een onderzoek naar de komst van kluisjes waar dak- en thuislozen overdag hun spullen kunnen stallen. In opdracht van de SP gaat de gemeente onderzoeken wat er gedaan kan worden tegen het speculeren met woningen door projectontwikkelaars, het zogenaamde 'buy to let'.

Maar er is ook flink met geld geschoven. Wethouder Laurens Ivens (wonen) krijgt 500.000 euro extra voor de handhaving op bed&breakfasts, er komt 3 ton extra voor handhaving op het water en de organisaties die zich bekommeren om dak- en thuislozen krijgen er 400.000 euro bij, na een pleidooi van GroenLinks.

Geluksindex
Voor Amsterdammers die zelf voor sympathieke plannen in de buurt een financieel steuntje in de rug nodig hebben, komt ook 2 miljoen euro beschikbaar, aan te vragen bij de stadsdelen.

Een vergelijkbaar bedrag gaat naar de afdeling boekhouden van de gemeente om daar nieuwe financiële deskundigen te kunnen aannemen.

Ook is er veel steun voor een miljoen euro extra voor een schone binnenstad, dit najaar presenteert wethouder Choho voorstellen om een einde te maken aan het systeem van losse afvalzakken in de binnenstad.

In de categorie opmerkelijk scoort dit voorstel veel punten: een onderzoek naar het gebruik van heipalen in kademuren, die door de ondergrondse warmte energie kunnen opwekken.

Ook de komst van de Geluksindex, waarbij de gemeente moet gaan meten hoe gelukkig Amsterdammers eigenlijk zijn, kan de komende jaren interessante uitkomsten opleveren.

Zie ook: Links vangnet zorgt voor zachte landing woonplannen

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.