Luister naar

Wethouder Emmen na bedreiging ondergedoken

Nieuws
Locoburgemeester Bouke Arends (51) van de gemeente Emmen heeft in maart drie weken ondergedoken gezeten in Engeland. Hij deed dat op dringend advies van het Openbaar Ministerie, nadat er serieuze bedreigingen jegens hem waren geuit.
Marjon Bolwijn redactie vk
maandag 29 mei 2017 om 03:00
Bouke Arends
Bouke Arends anp / Vincent Jannink

Emmen

De bedreigingen hadden volgens het OM te maken met de sluiting van het clubhuis van motorclub No Surrender in Emmen in januari dit jaar. Maar zij waren niet afkomstig van actieve leden van de motorclub, benadrukt persofficier van justitie Pieter van Rest. ‘No Surrender is niet verantwoordelijk voor deze bedreigingen’, zegt hij. De motorclub zelf ontkende vrijdag na de bekendmaking iets met de bedreiging van doen te hebben. Wie dan wel, kan de persofficier niet zeggen. ‘De bedreiging kan uit allerlei hoeken afkomstig zijn; het zou bijvoorbeeld een sympathisant van de motorclub kunnen zijn. In ieder geval was de dreiging van dien aard, dat wij de locoburgemeester adviseerden voor zijn eigen veiligheid tijdelijk naar het buitenland te gaan.’

Na drie weken onderzoek concludeerde het OM dat het gevaar was geweken. Er is niemand gearresteerd. Van Rest zegt dat er achteraf geen sprake is van een storm in een glas water. ‘Ik kan niet zeggen waarom het gevaar nu is geweken. Het kan zijn dat de dreiging meeviel of dat we met het onderzoek de zaak stuk gemaakt hebben.’

Het clubhuis van No Surrender werd in 2003 door de gemeente verhuurd aan een hondenvereniging, die het later onderverhuurde aan de motorclub. Nadat uit langlopend politieonderzoek was gebleken dat er sprake was van drugshandel en mishandeling, liet locoburgemeester Arends (PvdA) het clubhuis 13 januari sluiten. Een week later werd het pand gesloopt. De sloopkosten wil de gemeente verhalen op No Surrender, die daar bezwaar tegen heeft aangetekend.

hotel

Twee maanden na de sluiting, op 10 maart, kreeg Arends van het OM te horen dat er serieuze bedreigingen aan zijn adres waren geuit en hij daarom beter niet thuis kon slapen. De eerste nacht bracht hij met zijn vrouw door in een hotel, hun drie meerderjarige kinderen werden elders ondergebracht.

De volgende dag vertrok hij onder begeleiding naar een geheim adres in Engeland. In een interview met het Dagblad van het Noorden en de NRC noemt Arends deze ervaring ‘bizar’. Aanvankelijk was hij niet van plan te buigen voor de bedreigingen. ‘Ik wilde eigenlijk thuis blijven, maar de officier zei: ‘‘Wij geven dit advies niet lichtvaardig.’’ Toen ben ik maar gegaan. Het voelde als een vlucht, alsof iemand anders heeft gewonnen. Het was een periode van boosheid, frustratie, een periode ook waarin de adrenaline door mijn lichaam gierde.’

Hoewel Arends door zijn kortstondige onderduikperiode zijn onbevangenheid heeft verloren, zegt hij met nog meer motivatie en verbetenheid zijn werk als locoburgemeester voort te zetten. ‘De ondermijning van de samenleving is een gigantisch probleem. Er is onvoldoende capaciteit bij politie en justitie om dit aan te pakken. Als we niks doen, dan wint de onderwereld het van de bovenwereld.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.