Luister naar

Natuurgebied niet naar hoogste bieder

Nieuws
Provincies willen af van grond die ze kochten ten behoeve van de Ecologische Hoofdstructuur, een achterhaald project. Vier natuurgebieden heeft de provincie Zuid-Holland te koop staan. Onderhands gunnen aan Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten mag niet meer, de markt moet zich ontwikkelen. Maar niet iedereen mag natuur kopen en de prijs is niet allesbepalend.
Theo Haerkens
maandag 29 mei 2017 om 03:00
De provincie Zuid-Holland doet een aantal percelen in de verkoop omdat ze beheer van natuurterrein niet rekent tot haar kerntaken.
De provincie Zuid-Holland doet een aantal percelen in de verkoop omdat ze beheer van natuurterrein niet rekent tot haar kerntaken. Theo Haerkens

Gouda

Hazen rennen elkaar na door het weiland. Zwanen koesteren hun nog kleine jongen. Grutto’s en kieviten laten van zich horen. Een zwerm putters vliegt van boom naar struik en verder. Een reiger staat tot aan zijn buik in het water en loert geconcentreerd in de sloot. De buizerd aast rondjes zwevend op wat eetbaars. Hier floreert het veenmos en bloeit ’s zomers de Spaanse ruiter. Dit is het Veenweidepark, een rivier- en moerasgebied met bloemrijk hooiland en reiger- en aalscholverkolonies in de Krimpenerwaard aan de oever van de Hollandse IJssel ten zuiden van Gouda. Het is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland.

De provincie Zuid-Holland doet een aantal percelen in de verkoop omdat ze beheer van natuurterrein niet rekent tot haar kerntaken. Specialisten als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of de provinciale landschappen kunnen dat beter, vindt ze. Om die reden staan ook percelen in de zoetwatergetijdengebieden Spui­mond-West bij het Haringvliet en de Crezeepolder te koop evenals in de polder Nieuw-Lekkerland bij Ridderkerk. De laatste wordt ingericht als broedgebied voor weidevogels. In de Crezeepolder wordt drinkwater gewonnen. Bij elkaar gaat het om 170 hectare.

markt

Tot een jaar of acht, negen geleden kochten provincies grond op om de Ecologische Hoofdstructuur vorm te geven en eventueel grond te ruilen met boeren die daarvoor zouden moeten verhuizen. De plannen voor dit ononderbroken natuurnetwerk werden sterk versoberd en nu willen de provincies de gronden kwijt. Om te voorkomen dat de markt instort, verkopen ze die gefaseerd, legt woordvoerder Pierre Wimmers van Zuid-Holland uit. ‘Het worden proeftuinen voor alternatief gebruik, elke provincie zoekt haar eigen oplossing.’

Onderhandse gunning aan natuurbeheerders mag niet meer, een gevolg van de Europese regelgeving. De grond wordt openbaar verkocht. Zodoende kunnen ook particulieren een bod uitbrengen. Daar zitten wel haken en ogen aan, plannen moeten passen binnen de bestemming voor een gebied. Een bod dient daarom vergezeld te gaan van een plan voor ontwikkeling en beheer én een financiële onderbouwing.

stalmest

Behoud van de natuurwaarde weegt het zwaarst, stelt Zuid-Holland uitdrukkelijk. Het gaat dus niet in de eerste plaats om de euro’s, de provincie wil zekerheid dat de natuurwaarde overeind blijft. Daarom komen alleen gecertificeerde natuurbeheerders in aanmerking. Dat betekent dat kopers er niet alles mogen: kunstmest is taboe, alleen ruige stalmest is toegestaan. Ook moeten wegen en paden (gratis) open blijven. Het Veenweidepark kan aantrekkelijk zijn voor een boer die op natuurvriendelijke wijze vee houdt. In de praktijk betekent dat: niet te veel vee. Ook moet de koper een wandelpad aanleggen en zich onderwerpen aan jaarlijkse inspectie op naleving van de certificeringseisen. De keerzijde is dat de grond niet de hoofdprijs opbrengt omdat het geen landbouwgrond is, maar natuur. Door de beperkingen zal de oogst niet optimaal zijn, bevestigt Wimmers.

Zuid-Holland biedt de natuurterreinen online aan via rentmeesterskantoor Landelijk Vastgoed. Belangstellenden kunnen al kennis nemen van het aanbod, de verkoop begint eind volgende maand en sluit in september. Daarna worden de plannen van de bieders beoordeeld en wordt een koper aangewezen.

kruidenrijk

In de afgelopen twee jaar heeft Zuid-Holland al twintig vergelijkbare ­percelen afgestoten. Onder andere vochtige graslanden in Gouderak, eveneens in de Krimpenerwaard. De provincie had het voedselarme kruidenrijke grasland, dat nog maar weinig voorkomt, deels laten beplanten met cranberries, een gewilde bessensoort.

De vele bloeiende kruiden in het gebied zijn van belang voor insecten en daardoor van levensbelang voor opgroeiende kieviten, tureluurs, grutto’s en scholeksters en allerlei zangvogels. Vanwege de muizen die er leven gelden de graslanden als ‘open restaurant’ voor uilen, (purper)reigers en roofvogels. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.