Luister naar

Royalty: Aan de koninklijke dis

Nieuws
Wat speelt er in de wereld van kronen, werkbezoeken en staatsbanketten? Vandaag: een nieuw servies voor het koningspaar.
Tirza van der Graaf
maandag 29 mei 2017 om 03:00
Het nieuwe servies van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
Het nieuwe servies van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. rvd

Een mooi servies maakt een gezellig diner helemaal af. Voor staatsbanketten geldt dat al helemaal. Hierbij ontvangen de koning en koningin buitenlandse gasten. Tijdens deze diners, die vooral een diplomatieke aangelegenheid zijn, is het van belang dat de tafel mooi gedekt, zodat die bijdraagt aan een feestelijke en ontspannen sfeer.

De Dienst Koninklijk Huis heeft voor 1,4 miljoen euro een nieuw servies gekocht voor het koningspaar. Want, zo meldde de Rijksvoorlichtingsdienst, er was te weinig van het oude servies om ‘het gewenste aantal gasten te ontvangen’ (waarschijnlijk is er in de loop van de jaren heel wat gesneuveld). Bovendien kon het servies dat het koningspaar gebruikte, niet meer worden geleverd.

Het servies is door een Nederlandse ontwerper gemaakt, en bestaat uit 350 couverts. Want voor de grootste staatsbanketten, die zo’n acht keer per jaar plaatsvinden, zijn er minstens 275 nodig. Het ontwerp van de borden is in de stijl van Delfts Blauw, en net als op de glazen komen de sierlijke gouden letters W en M terug. Maar er is meer: zo staat er op verschillende borden een ijsvogel afgebeeld. Dit is het symbool van Willem van Oranje. Het vogeltje, dat een vacht heeft met oranje, wit en blauw, bouwde volgens de overlevering een nestje in een korf dat op de golven van de zee dreef. Hoe het ook stormde en de golven tekeergingen, het nestje bleef drijven. Dit beeld werd ook gebruikt voor Willem van Oranje: in de Tachtigjarige Oorlog bleef hij net als het nestje drijven, hoe erg de tegenspoed ook was. Zijn lijfspreuk was dan ook saevis tranquillis in undis (rustig te midden van de woelige baren).

In het verleden was het zo dat het nieuwe staatshoofd bij zijn of haar aantreden een nieuw servies kreeg. Bij Willem-Alexander is dit zonder reden nog niet gebeurd. Nu kan hij genieten van zijn nieuwe servies. En dat is nog niet eens het enige: ook zijn lakeien hebben een nieuwe outfit gekregen, in dezelfde koningsblauwe kleur als op de borden.

Koninklijke serviezen gaan mee met de mode. Heeft de koning nu bewust gekozen voor een Nederlands ontwerp (hij wil vooral het symbool van nationale eenheid zijn en daar past een Hollands servies goed bij), vroeger kwam serviesgoed ook vaak van buiten ons land. Koningshuizen kozen bijvoorbeeld voor Chinees porselein, en later ook uit landen als Duitsland en België. Zoals stadhouder Willem IV, die in 1747 een porseleinen theeservies uit China liet komen. En koning Willem II bestelde voor zijn dochter Marianne een huwelijksservies bij een Brusselse fabriek.

Hoe dineren de andere landen? Wie goed naar de foto’s kijkt van bijvoorbeeld Britse staatsbanketten, ziet veel goud. Het bestek is verguld, net als de borden. Op de tafels staan bloemstukken, in grote gouden vazen. Het Deense koningshuis werkt meer met zilver, en eenvoudig witte porseleinen bordjes. Dit zien we ook terug bij het Deense buurland Zweden.

De serviezen van het koningshuis zijn nooit in de winkel te koop. Als burgers hun servies koninklijk willen maken, moeten ze wachten op belangrijke gebeurtenissen. Bijvoorbeeld bij een geboorte, huwelijk of een jubileum. Dan worden er allerlei bekers, borden en ander serviesgoed gemaakt met foto’s of tekeningen die mensen kunnen aanschaffen om te bewaren. Nog steeds zijn op rommelmarkten en in tweedehandswinkels dit soort spullen uit het verleden te koop. In Engeland is ook veel oud serviesgoed te vinden, zoals mokjes met koningin Elizabeth erop. Maar wie weet breekt Willem-Alexander met de traditie, en wordt zijn speciale servies ook voor ons op de markt gebracht.

agenda

31 mei: Koning Willem-Alexander is aanwezig bij het 50-jarig jubileum van het NAVO-kwartier in Brunssum.

3 juni: koningin Máxima opent het 70e Holland Festival in Amsterdam.

6 juni: Koning Willem-Alexander bezoekt het Behouden Huis in Oudkarspel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’