Direct naar artikelinhoud

Volkskrant Ochtend: Trump beëindigt belangrijk deel klimaatbeleid Obama en is Brexit-stad Boston blij?

Goedemorgen. In een poging het broeikasbeleid van zijn voorganger Barack Obama te ontmantelen is de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag begonnen met het terugdraaien van uitstooteisen aan elektriciteitscentrales, en heeft hij regels geschrapt die kolenmijnbouw belemmeren. Verder in de Volkskrant Ochtend: driekwart van de inwoners van het Britse havenstadje Boston stemde voor leave. Maar niet iedereen is blij met de Brexit.

Donald Trump met vice-presdient Mike Pence (links) en Scott Pruitt (rechts) van de Environmental Protection AgencyBeeld ap

Terwijl u sliep

Trump beëindigt 'oorlog tegen kolen': belangrijk deel klimaatbeleid Obama teruggedraaid
In een poging het broeikasbeleid van zijn voorganger Barack Obama te ontmantelen is de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag begonnen met het terugdraaien van uitstooteisen aan elektriciteitscentrales, en heeft hij regels geschrapt die kolenmijnbouw belemmeren. Hij legt 'andere prioriteiten'.

Uitslag per stembureau nauwelijks te achterhalen dankzij verbod op digitaal doorsturen http://www.volkskrant.nl/4480108Het is voor onderzoekers, politieke partijen en andere geïnteresseerden moeilijk om een goed overzicht te krijgen van de verkiezingsuitslag per stembureau. De Kiesraad verzamelde die informatie niet omdat het dit jaar verboden was om de uitslag digitaal door te sturen.http://www.volkskrant.nl/4480108

Daley Blind (links) en Fred Grim.Beeld ANP

Bevlekt Oranje verliest van Italië (1-2) in Arena, waar Seedorf waardig afscheid krijgt
Het Nederlands elftal, sportploeg met bevlekt blazoen, liet zich dinsdag afspoelen in een sopje van positivisme. De nieuwe bondsridder Clarence Seedorf sprak het volk bemoedigend toe en de mensen op de tribunes waren vergevingsgezind richting Oranje, al schoot de ploeg van eenmalig bondscoach Fred Grim daarmee weinig op. Weer verloor Nederland, nu van de Italianen in een oefenduel: 1-2.

Voormalige first lady Ivoorkust vrijgesproken van oorlogsmisdaden Simone Gbagbo, de voormalig first lady van Ivoorkust, is vrijgesproken van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de korte maar hevige burgeroorlog in 2011, die ongeveer 3.000 mensen het leven kostte. De rechter achtte de tenlastelegging niet bewezen. Dat heeft de staatstelevisie dinsdagavond bekendgemaakt.

Vandaag in het nieuws

In Brussel arriveert vanmiddag een brief van Theresa May, waarin ze officieel de Brexit aankondigt: na 44 jaar zeggen de Britten hun lidmaatschap van de EU op. Eerder vandaag kiest de Kamer een nieuwe voorzitter: niet moeilijk, want Khadija Arib is de enige kandidaat.

De hele dag is op de radio en televisie veel aandacht voor de Nationale Actiedag van Giro555. Doel: veel geld ophalen voor de hongersnood in Afrika. Tot slot gaat de Schipholtunnel weer gedeeltelijk open, maar waarschuwt Rijkswaterstaat nog wel voor files: vier van de zes rijstroken blijven dicht.

Aanraders van de redactie

Nergens vertrokken Britten liever uit EU dan in dit stadje. Zijn ze nu blij? (+)
Driekwart van de inwoners van het Britse havenstadje Boston stemde voor leave. Dat heeft veel, maar niet alles te maken met de instroom van vooral Oost-Europeanen. Niet iedereen is blij met de aanstaande Brexit.

'Straks gaat iedereen weer volop klagen dat 'ze' in Brussel hun gang gaan'
(+)
Sheila Sitalsing vraagt zich af: hoe moet het dan wél verder?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Dit mag níet ontbreken in het regeerakkoord: een simpeler belastingstelsel  (+)
De formatie biedt een kans op gezondverstandoplossingen voor slepende problemen. Wat mag straks niet ontbreken in het regeerakkoord? Vandaag: maak het belastingstelsel simpel.

Ik zou graag in de metro naast al die kleine Drakes hebben gezeten (+)
Concerten die maar niet willen beginnen zijn prachtig. Sommige dan. Lees de hele column van Nico Dijkshoorn.

Voor linkse hobbies is onder Trump geen geld meer (+)
President Donald Trump wil het overheidsfonds opheffen dat de kunsten in de VS ondersteunt. De Volkskrant zet de gevolgen van zijn plannen uiteen.

Intens verlangen naar het leven van een oud en wit jeu de boulend mannetje (+)
Afgelopen zaterdag in de Amsterdamse Kinkerstraat: een uitgelaten drietal roept 'Minder! Minder!', net op het moment dat ik met mijn gezin en een goede vriendin langsloop. Lees hier de hele verslaggeverscolumn.

Straatbeeld in Boston. Veel winkels zijn in handen van Oost-Europeanen Zij vrezen voor hun toekomst als de Brexit een feit isBeeld Antonio Olmos