Luister naar

Oud hout brengt leven in de Maas

Nieuws
Peter de Graaf redactie vk
woensdag 29 maart 2017 om 03:00
Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met Natuurmonumenten de Hemelrijkse Waard heringericht en zogeheten boomriffen gecreëerd.
Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met Natuurmonumenten de Hemelrijkse Waard heringericht en zogeheten boomriffen gecreëerd. Marcel van den Bergh

Lithoijen

Hee, daar ligt een dode boom in het water, met kluit en al. En verderop nog drie. De laatste lijkt vanuit de verte zelfs rechtop te staan, maar dat is verbeelding. Ook deze populier ligt overdwars, het is een enorme zijtak die omhoogsteekt uit het water.

Wandelaars langs de Maas tussen Oijen en Lithoijen zullen zich misschien afvragen: wat doen die dode bomen in het water? Het antwoord: dat is nieuw beleid van Rijkswaterstaat om de biologische waterkwaliteit te verbeteren. Want dood hout hoort van nature thuis in de Nederlandse rivieren. Het is het leefgebied van diverse soorten insecten en vissen.

‘We hebben de afgelopen decennia van onze rivieren een soort snelwegen van water gemaakt’, vertelt Margriet Schoor, ecoloog bij Rijkswaterstaat. ‘Dat was goed voor de scheepvaart en een snelle afvoer van water, maar slecht voor het planten- en dierenleven. Als je in zo’n kale bak als vis een roofvis tegenkomt, dan heb je pech gehad. Je hebt geen schijn van kans. Nu kan zo’n vis zich verschuilen tussen de wortels en takken.’

boomriffen

Bomen in het water vormen tevens ‘een koraal’ voor ongewervelde diertjes in het water. Ze worden door Rijkswaterstaat daarom ook wel ‘boomriffen’ genoemd. Al snel krioelt het van het leven op en rond zulke boomriffen. Ze trekken ongewervelde beestjes aan die nauwelijks met het blote oog te zien zijn, zoals kokerjufferlarven, vlokreeftjes en eendagsvliegen.

In een nevengeul en een oude zijarm van de Maas zijn in totaal achttien bomen in het water gekieperd, op veilige afstand van de vaargeul voor schepen. Ze zijn wel met een anker en ketting aan de bodem verankerd, om te voorkomen dat ze bij hoogwater op drift raken en een gevaar voor de scheepvaart kunnen vormen.

De dode bomen zijn onderdeel van het natuurgebied Hemelrijkse Waard, dat maandag officieel is geopend. Sinds januari 2015 is hier een 3 kilometer lange nevengeul langs de Maas ­gegraven, evenals een ruig landschap van ruggen, geulen en zandplaten. Voorheen was dit landbouwgebied: mais en gras. Het natuurgebied van 225 hectare (450 voetbalvelden) is ­bedoeld om het rivierwater meer ruimte te geven en ongewenste overstromingen elders te voorkomen.

project Rivierhout

Ecoloog Schoor is een van de initiatiefnemers van het project Rivierhout, dat ruim drie jaar geleden binnen Rijkswaterstaat werd opgestart. De eerste boom verdween eind december 2013 langs de Lek bij Everdingen in het water. Sindsdien zijn op meer plaatsen in Lek, Nederrijn, Waal, IJssel en Maas bomen te water gelaten. De Hemelrijkse Waard, in de gemeente Oss, spant de kroon met achttien bomen.

In 2014 is eens een dode boom in de Nederrijn bij Maurik na vier maanden weer uit het water gevist om te kijken wat het effect op de biodiversiteit was.

Dat bleek verbluffend: al na enkele maanden was de boom overdekt met draadalgen en kiezelwier. Het leek wel een oud zeewrak dat uit het water werd getild.

Op de boom werden vijftien soorten ongewervelden gevonden die al decennialang niet meer in de Nederlandse rivieren voorkwamen, waaronder kokerjuffers en dansmuggen. ‘Vooral de vondst van een bijzondere soort kokerjufferlarven, de brachycentrus subnubilus, was spectaculair’, aldus Schoor. ‘Dat beestje is sinds 1875 niet meer in de grote rivieren aangetroffen. Het komt alleen in sommige beken voor.’

Zo’n boom in het water fungeert als een soort klittenband: insectenlarven, kreeftachtigen, driehoeksmosselen en andere beestjes die met het water meekomen uit Duitsland, hechten zich aan het hout in plaats van door te spoelen richting Noordzee. Ze filteren het water (door zwevende algen te eten) of zijn zelf voer voor vissen en vogels.

‘Er komt meer variatie en biodiversiteit in het water’, zegt Schoor. Dat is ook goed tegen de opmars van de ‘exoten’ die sinds de jaren negentig door het Main-Donaukanaal zelfs vanuit de Kaspische Zee onze wateren bestormen, zoals de slijkgarnaal. ‘De inheemse soorten krijgen meer kans.’

De boomriffen zijn een maatregel om te kunnen voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water, waarmee Nederland zich heeft verplicht in 2027 de biodiversiteit in de rivieren te hebben opgekrikt. ‘Jac Thijsse, de schrijver en natuurbeschermer, waarschuwde in zijn tijd al: we trekken onze rivieren te recht, we halen de kronkels eruit, waardoor het water te snel stroomt en het leven verdwijnt’, aldus Schoor.

Ook boswachter Lianne Schröder is enthousiast over het dodebomenproject. Ze doet namens Natuurmonumenten het beheer over het Maasgebied van Ravenstein naar Waalwijk. ‘Ik heb mijn snorkelset al aangeschaft’, zegt Schröder. ‘Ik ga over een tijdje snorkelen om te kijken wat daar allemaal onder water gebeurt. Daar ben ik heel nieuwsgierig naar.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'